Книгата на пророк Осия 3

0

„И Господ ми каза: Иди и пак залюби жена си, която макар че е залюбена от мъжа си, е прелюбодейка, също както Господ люби израиляните, при все че гледат към чужди богове и обичат пити с грозде. И тъй, аз си я откупих за петнадесет сребърника, за кор и половина ечемик. И казах ѝ: Остани…

Книгата на пророк Осия 3

Книгата на пророк Осия 3

„И Господ ми каза: Иди и пак залюби жена си, която макар че е залюбена от мъжа си, е прелюбодейка, също както Господ люби израиляните, при все че гледат към чужди богове и обичат пити с грозде. И тъй, аз си я откупих за петнадесет сребърника, за кор и половина ечемик. И казах ѝ: Остани при мене за дълго време; недей да блудстваш и не бъди жена на друг, така и аз ще бъда за тебе.“ Осия 3:1-3

Библейската история на пророк Осия и невярната му съпруга Гомер е една от най-интересните и красиви любовни истории, които някога са били разказвани.

Бог е заповядал на своя пророк Осия да си вземе невярна жена и той се влюбил в блудницата Гомер и я обикнал толкова силно, че се оженил за нея.  Макар да знаел, че Гомер не му е вярна, той се е грижил за нея и я обичал с цялото си сърце. Гомер му родила три деца от блудството си, но Осия продължавал да я обича. След това Гомер напуснала грижовният си съпруг и заживяла с един от любовниците си. След време любовникът ѝ престанал да се грижи за нея и тя изпаднала в немилост и тежки лишения. Осия научил за това и понеже продължавал да я обича, купувал подаръци и храна и и ги изпращал. Гомер се радвала на подаръците, без въобще да се замисля от къде и от кого са били осигурени. Минало време и мъжът с когото е живеела я вързал с верига, закарал я на пазара за роби, за да я продаде като робиня.

Осия отишъл на пазара за роби и е платил пълната цена за да откупи свободата ѝ. Когато махнали веригата от крака ѝ и тя била свободна, той ѝ казал: “Аз те откупих. Ти си свободна и можеш да отидеш където и да пожелаеш, но аз те обичам и ако искаш, прибери се у дома за да бъдеш моя уважавана и любима съпруга.”

Това се казва невероятна и изумителна любов!

Някои смятат, че тази история не е истинска. Предполагат че това е измислена притча. Според тях не е възможно Бог да накара верния си пророк Осия, да се ожени за блудница и още по-малко е възможно е да го накара да я откупи и да я прибере у дома си като свободна, уважавана и любима съпруга.

Те смятат така, но явно не си дават сметка, че ако това е истината, ако Бог не би подтикнал Осия да прости, откупи и да освободи блудницата Гомер, то тогава дали би изпратил Своя Единороден Син Исус Христос, да умре разпънат на кръст, за да изкупи този блуден, грешен и неблагодарен човешки род? А дали по заслуги, заради безгрешният ни живот, Бог ни е избрал, спасил и ни е дал правото да се наречем Божии чада и граждани на Небесното Царство?
И дали сме били по-праведни от блудницата Гомер?
Ако не е така, тогава какво ни дава основанието да се смятаме за по-достойни от нея?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.