Псалом 18

Псалом 18

08.05.2021 0 By Evangelsko.info

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Безсмислено е да се опитваме да определим точното време на написване на тази великолепна творба, тъй като нито в заглавието, нито в самия псалом намираме нещо, което да ни подскаже това. Заглавието “За първия певец. Псалом на Давид” ни информира, че негов автор е Давид и че псаломът е предназначен за изпълнение от началника на хора в богослужението. Още от младостта си, докато се грижеше за бащините овце, Давид се беше посветил на изучаването на двете велики Божии книги - природата и Свещеното Писание. Той беше проникнат от духа на тези единствени книги в своята библиотека дотолкова, че можеше честно да ги сравнява и съпоставя, възвеличавайки отразеното в тях превъзходство на Автора. Наистина голяма е глупостта на онези, които вместо да приемат тези две свещени книги и с удоволствие да наблюдават действието на божествената ръка, еднакво видимо и в двете, прекарват времето си в търсене на несъответствия и противоречия между тях. Ние обаче можем да сме спокойни, че истинските “доказателства за сътворението” никога няма да противоречат на книгата Битие и че истинският “космос” винаги ще съответства с разказа на Мойсей. Най-мъдър е този, който чете книгата на природата и Свещеното Писание като двата тома на едно и също произведение и отношението му към тях е: “Моят Баща ги написа и двете”.

Този псалом може да бъде разделен на три съставни части. Творението свидетелства за Божията слава - ст. 1-7. Писаното Божие слово разкрива Божията благодат - ст. 8-12. Давид се моли за благодат - ст. 13-15. Хваление и молитва тук се преплитат - този, който прославя Божиите дела в света, се моли за действието на Божията благодат в сърцето си.”

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук - www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.