Десетки хиляди евреи са имигрирали в Израел заради войната в Украйна

0

Откакто започна руското нашествие в Украйна, хиляди евреи са напуснали Украйна, Русия и Беларус и са отишли в Израел.

 

Статистиката на Кнесета, израелското правителство показва, че от 24 февруари миналата година общо 41 813 души са нап…

Десетки хиляди евреи са имигрирали в Израел заради войната в Украйна
Откакто започна руското нашествие в Украйна, хиляди евреи са напуснали Украйна, Русия и Беларус и са отишли в Израел.

 

Статистиката на Кнесета, израелското правителство показва, че от 24 февруари миналата година общо 41 813 души са напуснали Русия, 13 490 са напуснали Украйна и 1 990 имигрират от Беларус в Израел. Въпреки това, 32 на сто от тях, 18 149, в момента не пребивават в Израел. Освен това 138 231 души от Русия, Украйна и Беларус влизат в страната под различен статут от имигрантите. Голямото мнозинство (90 221) идва от Русия. В момента 77 на сто от тази неимигрантска група вече са напуснали Израел.

 

Според Даген броят на еврейските имигранти от Русия, Украйна и Беларус се е удвоил в сравнение с предвоенната 2021 година.

 

Вероника Мелник и нейното семейство са сред украинските евреи, които са заминали за Израел. В интервю за Даген тя казва, че Израел не е бил в мислите им преди войната. "Но сега виждаме бъдещето си тук; не е безопасно да се върнем", казва Мелник. Тя и семейството ѝ бягат от Киев в началото на март, когато ракети почти се удрят в дома им. "Успяхме само да вземем две торби дрехи за децата." Сега те живеят в Ришон Лезион, близо до Тел Авив.

 

Въпреки че сирените за въздушно нападение се чуват и в Израел всеки ден, Мелник не се страхува. "Тук е различно, има приюти и хората знаят точно какво да правят, когато има атака. Тук се чувстваме в безопасност."

 

Веднага след избухването на войната в Украйна, Израел започна „Операция за връщане вкъщи“, което включва 18 центъра за помощ за бежанци в Украйна и съседните страни.

 

Израел посреща от сърце евреите, които се завръщат в страната. Държавата предлага финансова подкрепа, надбавки за жилища, здравни грижи и езикови курсове, за да помогне на хората да се адаптират към новия си дом. В същото време държавата е критикувана, че не е толкова приветлива към имигрантите без еврейски корени.

 

CNE News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.