Предложение за ежемесечни молитви за преследваните християни

9

Ежемесечни молитви за преследваните християни обсъждат правозащитници

Правозащитната организация Article 18 Alliance предложи всяка последна неделя от месеца да бъде посветена на молитва за преследваните християни по света. Организацията също така призовава всички църкви да подкрепят инициативата. Правозащитниците поясняват, че всеки месец ще бъдат предоставяни най-актуалните факти, свързани с преследването на християни в страните от бившия Съветски съюз, като едновременно с това ще бъдат инициирани молитви за конкретни хора и църкви.

„Вие също можете да добавяте онези факти, които са ви били споделени лично или сте ги чули в новините, като например ликвидирането на християни в Нигерия и Северна Корея, смъртното наказание на пастора от Иран, убийствата на християни в Египет и т.н.”, се посочва в сайта на организацията.

„Молитвата е в основата на всяко служение, в това число и на нашето. Както пише в Деяния на апостолите, глава 12, преди свръхестественото освобождаване на апостол Петър от затвора „църквата усърдно се молеше на Бог за него”. Молитвата е обръщане към Бога, продиктувано от желанието ни да ходатайстваме за нашите братя и сестри. Освен това, за да се обърнем с молба към Царя на царете и Господа на господарите, не е нужно да имаме специална връзка или да чакаме в приемната. Събрани заедно, ние можем да се обръщаме към Него и Той ще бъде с нас и ще ни слуша, както ни е обещал”.

Article 18 Alliance също така отбелязва, че значението на застъпническата молитва е описано още в Библията и в свидетелствата на съвременниците. Сайтът на организацията цитира думите на Фридрих Густав Емил Мартин Нимьолер – богослов, пастор на протестантска евангелска църква, един от най-изявените противници на нацизма в Германия и председател на Световния съвет на църквите: „Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах. Не съм комунист. Когато дойдоха за социалдемократите, нищо не казах. Не съм социалдемократ. Когато дойдоха за синдикалистите, не тръгнах да протестирам. Не съм член на профсъюз. Когато дойдоха за евреите, не се възмутих. Аз не съм евреин. Когато дойдоха за мен обаче, нямаше кой да ме защити”.

9 thoughts on “Предложение за ежемесечни молитви за преследваните християни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.