Православната църква на Украйна със забрана за църквата – майка

0

Светият Синод на ПЦУ призовава украинските държавни власти да продължат „защитата на националната сигурност в религиозната сфера“. При сегашното състояние на нещата това би означавало забрана на УПЦ, тъй като тази църква има връзка със &…

Православната църква на Украйна със забрана за църквата - майка
Светият Синод на ПЦУ призовава украинските държавни власти да продължат „защитата на националната сигурност в религиозната сфера“. При сегашното състояние на нещата това би означавало забрана на УПЦ, тъй като тази църква има връзка със „страната агресор – Руската федерация“. Това съобщава Религиозно-информационната служба на Украйна.

 

Според църквата подобни ограничения не противоречат на свободата на религията и вярата. Проблемът е, че „псевдорелигиозната мотивация“ заплашва сигурността на Украйна. Идеологията на руския свят означава, че Украйна не се разглежда като независима държава.

 

Светият синод твърди, че УПЦ е част от Руската православна църква, църквата, която "разпространява клевети за Украйна".

 

Самата УПЦ твърди, че е напълно независима от РПЦ и че връзката с Московската патриаршия е само канонична. От началото на войната УПЦ подкрепя националната независимост на Украйна и активно подкрепя украинската армия. Има редовни примери за това на уебсайта на църквата.

 

Президентът Зеленски първоначално беше силно против ограничаването на украинската църква. В предизборната кампания през 2019 г. срещу президента Порошенко Зеленски отказа да заеме позиция срещу руската църква или руския език. Освен това, след инвазията миналата година, той каза, че ограничаването на църквата ще раздели нацията. Но след някои инциденти, които разкриха, че не всички в UOC са толкова патриотични, колкото се очакваше, той промени решението си. Неговото правителство внесе някои законопроекти, които ще имат ефект, а свързаната с Русия църква ще бъде поставена под ограничения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.