Побой над християни по време на богослужение в Индия

0

На 9 януари домашна църква в индийския щат Чхатисгарх е нападната от тълпа радикални хиндуистки националисти. Според съобщения на местни медии двама християни са получили тежки наранявания, налагащи хоспитализация. Освен това пет християнски семейст…

Побой над християни по време на богослужение в Индия

Побой над християни по време на богослужение в Индия

Побой над християни по време на богослужение в Индия
На 9 януари домашна църква в индийския щат Чхатисгарх е нападната от тълпа радикални хиндуистки националисти. Според съобщения на местни медии двама християни са получили тежки наранявания, налагащи хоспитализация. Освен това пет християнски семейства са избягали от селото, разположено в окръг Кондагаон, от страх за своята безопасност.

 

Според пастир Хемант Кандапан всичко е започнало, когато радикален хиндуист на име Санджит Нг, нахлул по време на богослужението, което се провеждало в село Одагоан. След като влязъл в сградата, Нг започнал да бие някои от вярващите, удряйки и пастир Кандапан. В крайна сметка Нг извлякъл пастир Кандапан от къщата, където се събрала тълпа от повече от 200 души.

 

Местни източници съобщават, че нападателите са били брутално пастир Кандапан и друг християнин на име Санкар Салам. В резултат и пастир Кандапан, и Салам, са били закарани в болница с тежки вътрешни наранявания.

 

Докато тълпата атакувала, хиндуистите използвали нецензурни думи срещу християните, твърдейки, че незаконно обръщат индусите в християнството. Тълпата продължила да заплашва християните, че ако останат в селото, ще бъдат убити, и особено ако продължат да провеждат богослужения.

 

„Бях под домашен арест за близо девет часа“, казва пастир Кандапан пред медията International Christian Concern (ICC). "През цялото това време бях удрян и малтретиран от тълпата дори в присъствието на полицията."

 

На следващия ден, 10 януари, лидерите на Vishwa Hindu Parishad (VHP) принудили християните от село Одагоан да участват в програмата Ghar Wapsi, която налага хиндуизма със сила. По време на въпросния ритуал Сундери Бати, която е била християнка, насилствено е обърната към хиндуизма.

 

Пет християнски семейства са избягали от Одагоан, страхувайки се от заплахите на радикалните националисти. Тези семейства са се приютили в близките села.

 

„Ситуацията в селото все още е напрегната“, казва пастир Кандапан пред ICC. „Не знаем колко дълго тези семейства ще трябва да стоят извън домовете си и кога ще могат да се приберат."

 

Източник: International Christian Concern

Photo: Breitbart News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.