ПАКИСТАН: Атаките срещу християните са „премерена манипулация”

0

ПАКИСТАН: Атаките срещу християните са „премерена манипулация”

Неотдавнашното нападение на тълпата в Пакистан, при което загина собственик на християнска фабрика за обувки, е било „изчислено“ и „манипулативно“ нападение, според разследване на комисията по правата на човека.

Както „Release International“ съобщи миналия месец, Назир Гил е бил бит и фабриката му е подпалена, след като съсед лъжливо го е обвинил в оскверняване на Корана. По-късно той почина в болница от нараняванията си.

Комисията по правата на човека на Пакистан, която разследва инцидента, стигна до заключението, че това е „премерено нападение, манипулирано чрез религиозен плам, за да се получи максимално влияние“.

Инцидентът може да е започнал поради спор между семейството на Назир и техните съседи в муджахидската колония на Саргода в Пенджаб. Но, както се отбелязва в доклада за правата на човека, съобщение от местната джамия бързо събра тълпа от около 2000 души, настояваща за смъртта на Назир. Освен че атакуват Назир, те вандализират дома и фабриката му.

Около 150-200 християнски семейства живееха в муджахидската колония, сред около 2000 мюсюлмански семейства. Членовете на християнската общност изразиха загриженост за безопасността си да се върнат в колонията след инцидента.

Виден плакат на мюсюлманската екстремистка политическа партия „Tehreek-e-Labbaik Pakistan“ (TLP) пред магазина на съседа на Назир показва възможни политически мотиви зад нападението, се предполага в доклада. „Трябва да се предприемат строги действия срещу политическите партии, които използват обвинения в богохулство като инструмент за политически цели“, – се посочва в доклада.

Прегледът на комисията по правата на човека, който беше съобщен от „Christian Daily International-Morning Star News“, идва в момент, когато последният апел на „Release International“ призовава поддръжниците в Обединеното кралство да подкрепят християни, които страдат от насилие и потисничество.

(Източник: Christian Daily International-Morning Star News)

МОЛИТВЕНИ НУЖДИ И БЛАГОДАРНОСТИ:

* Бог да утеши семейството на Назир след смъртта му в болницата.

* За християнската общност в муджахидската колония – могат да познаят Божия мир и защита.

* Благодарете, че комисията по правата на човека разследва инцидента. Молете се коментарите ѝ да бъдат взети предвид от властите в Пакистан, за да се засили защитата на християнски граждани там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.