Няма да има промени в Закона за социалните услуги

0
Няма да има промени в Закона за социалните услуги

Няма да има промени в Закона за социалните услуги

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) очаква отложеният Закон за социалните услуги да влезе в сила на 1 юли и не планира да внася промени в него. Това съобщи ресорният министър Деница Сачева по време на парламентарния контрол.

 

Законът беше гласуван от Народното събрание почти без дебати през март 2019 г. и трябваше да влезе в сила от януари 2020 г. След недоволство и протести на някои родителски групи и създадена истерия в социалните мрежи, че чрез закона ще се отнемат деца, управляващите взеха решение влизането в сила на закона да бъде отложено с половин година – до 1 юли 2020 г.

 

„Говорим за 36 хил. души, които в момента ползват социални услуги, и отговорността, която МТСП носи, е те да не останат в ситуация на правен вакуум и да организираме необходимите за тях услуги“, заяви Деница Сачева. По думите ѝ случилото се по време на извънредното положение, когато бе блокирана дейността на редица центрове за социална подкрепа, доказва необходимостта от закона.

 

На критики на БСП, че не е имало достатъчно дискусии по закона, Сачева отговори със статистика, че работата по него е започнала още през 2013 г., и изброи етапите, през които е минал до одобрението от парламента. Посочи и че след отлагането на закона имаше три големи дискусии по него с граждански и неправителствени организации, както и обсъждания сред депутатите.

 

„Това са 7 години, в които се дискутира концепцията на този закон, необходимостта от него и т.н. С него се дава по-добра възможност за планиране и за по-добро качество на социалните услуги, както и по-добро заплащане за тях“, защити закона Сачева. По думите ѝ „това е един от законите, който е най-широко дискутиран“.

 

Сачева изтъкна и че преди седмица правителството одобри становище по делото, което бе заведено в Конституционния съд срещу текстове от закона. В становището се казва, че тезите на вносителите на искането са оборени като недоказани и неоснователни, изтъкна министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.