Новият капелан на Харвард е атеист

0

Пуританите, които се заселват в Нова Англия през 1630 -те години, изпитват притеснения за църквите, които строят: Как да гарантират, че духовниците им са грамотни и добре образовани? Отговорът е Харвардският университет, училище, което е създадено, …

Новият капелан на Харвард е атеист

Новият капелан на Харвард е атеист

Новият капелан на Харвард е атеист
Пуританите, които се заселват в Нова Англия през 1630 -те години, изпитват притеснения за църквите, които строят: Как да гарантират, че духовниците им са грамотни и добре образовани? Отговорът е Харвардският университет, училище, което е създадено, за да образова църковните служители. Те приемат мотото „Истината за Христос и Църквата“. Университетът е кръстен на пастир Джон Харвард. Трябва да минат повече от 70 години, преди училището да избере президент, който да не е духовник.

 

Почти четири века по-късно организацията на духовниците в Харвард избра за свой следващ президент атеист на име Грег Епщайн, който поема ролята на университетски капелан тази седмица.

 

44-годишният г-н Епщайн, автор на книгата „Добър без Бог“, е на пръв поглед необичаен избор за тази роля. Той ще координира дейностите на повече от 40 университетски духовници, които ръководят християнските, еврейските, индуистките, будистките и други религиозни общности в кампуса. И все пак много студенти от Харвард – някои отгледани в семейства на вярващи хора, други не са сигурни как да обозначат своята религиозна идентичност – свидетелстват за влиянието, което г-н Епщайн е оказал върху техния духовен живот.

 

„Има нарастваща група от хора, които вече не се отъждествяват с никоя религиозна традиция, но все още изпитват реална нужда от разговор и подкрепа около това какво означава да бъдеш добър човек и да живееш етичен живот“, казва Епщайн, който е възпитан в еврейско семейство и е капелан в Харвард от 2005 г.

 

Той ще преподава на студентите, като изхожда от новото прогресивно движение, което се концентрира върху  отношенията на хората един с друг, вместо с Бога.

 

„Ние не търсим отговорите на нашите въпроси у Бога“, казва Епщайн. "Ние самите сме отговорите един за друг."

 

Работата на  Епщайн ще включва организиране на вечери за студенти, където ще се водят задълбочени разговори на теми: Има ли Бог? Какъв е смисълът на живота? Преди това той ръководи конгрегация от хуманисти и атеисти от района на Бостън, които се срещат на Харвардския площад за седмични служби, в центъра на които са светски разговори. 

 

Епщайн често се среща индивидуално със студенти, които се борят с лични и богословски въпроси, съветвайки ги как да се справят със своите тревоги в различните области, присъщи на живота в колежа.

 

 

Източник: Christian Headlines

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.