Нови жертви християни на терористи в Нигерия

0

Ислямски терористи са отвлекли четири монахини в неделя (21 август), три дни след като заподозрени пастири фулани застреляха християнски адвокат в северозападната част на Нигерия, съобщава християнската медия Morning Star News.

 

Бенеди…

Нови жертви християни на терористи в Нигерия

Нови жертви християни на терористи в Нигерия

Нови жертви християни на терористи в Нигерия
Ислямски терористи са отвлекли четири монахини в неделя (21 август), три дни след като заподозрени пастири фулани застреляха християнски адвокат в северозападната част на Нигерия, съобщава християнската медия Morning Star News.

 

Бенедикт Азза, директор на правния отдел на Християнската асоциация на Нигерия (CAN), е бил убит, когато в четвъртък (18 август) въоръжени мъже го застреляли в дома му в Гусау, столицата на щата Замфара, казват местни жители.

 

„Трупът му беше изоставен край пътя в града“, казва Лука Майтаусаи в текстово съобщение до Morning Star News, като увери, че въоръжените мъже са ислямски терористи. „Нашата молитва е Бог да утеши семейството и църквата.”

 

Жителят на района Джон Юсуфу казва, че терористите са нахлули в дома на Азза, отвлекли са го, застреляли са го и са изоставили тялото му край пътя в Гусау.

 

Джунайду Абубакар, председател на щатския отдел на Нигерийската адвокатска колегия Замфара, е потвърдил убийството в изявление за пресата. Абубакар каза, че двама въоръжени мъже на мотоциклет са се опитали да го отвлекат в къщата му в района Саминака, но той е избягал.

 

„Той подкара колата си и изтича до пътя“, каза Абубакар. „Въоръжените мъже го преследваха и го застреляха. Съседите на Азза казват, че са чули изстрели в района, а след известно време чули и силен звук от катастрофа. Когато излезли и се втурнали към местопроизшествието, видели Б.Т. Азза отворил вратата на колата си,  отишъл до главния път, където седнал, започнал да кърви и умрял след минута

 

Въоръжените мъже избягали, след като стреляли по Азза три пъти.

 

Азза беше от Йелевата, Макурди, щат Бенуе и беше „женен за Изуаги Рейчъл и благословен с деца“, каза Абубакар.

 

В щата Имо, югоизточна Нигерия, ислямски терористи в неделя сутринта (21 август) са отвлекли четири римокатолически монахини, докато пътували в района Окигве-Умулоло, сестра Зита Ихедоро, генерален секретар на монашеския орден "Сестри на Исус Спасителя", се казва в изявление за медиите.

 

Йоханес Нводо, Кристабел Ечемазу, Либерата Мбамалу и Бенита Агу са били отвлечени, докато „пътували за благодарствена литургия на една от нашите сестри“, казжа Ихедоро. „Молим за най-сърдечно за тяхното бързо и безопасно освобождаване.“

 

Емануел Онвубико, национален координатор на Асоциацията на писателите по правата на човека в Нигерия (HURIWA), казва, че повтарящите се убийства и отвличания на християни в Нигерия са знак за провал на президента Мухамаду Бухари.

 

„Тревожно е, че въпреки убийството на над 12 католически свещеници през 2022 г. и отвличането на десетки католически свещеници в цялата страна, настоящият режим и службите за сигурност допускат грозната тенденция да продължи“, казва Онубико в изявление.

 

Висш командир на провинция Западна Африка на Ислямска държава (ISWAP) посочи, че ще се ожени насила за студентка християнка, която беше отвлечена заедно с други, след като ISWAP атакува влак от Абуджа до град Кадуна през март.

 

21-годишната Азурфа Лоис Джон, студентка трета година в държавния университет Кадуна, беше отвлечена вечерта на 28 март, след като ISWAP бомбардира влака, заедно с повече от 60 други пътници.

 

Източник: Morning Star News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.