Нова археологическа находка от времето на Мойсей удиви експертите

0

Тази седмица израелски археолози разкриха това, което наричат ​​"откритие, което се случва веднъж в живота", включващо 3300-годишна недокосната керамика, която датира от времето на египетския фараон Рамзес II и, вероятно, от времето на Мой…

Нова археологическа находка от времето на Мойсей удиви експертите
Тази седмица израелски археолози разкриха това, което наричат ​​"откритие, което се случва веднъж в живота", включващо 3300-годишна недокосната керамика, която датира от времето на египетския фараон Рамзес II и, вероятно, от времето на Мойсей.

 

Откритието, обявено в неделя, беше направено миналата седмица, когато механичен багер проникна в покрива на пещера в Националния парк Palmachim Beach, разкривайки голяма стая, изглеждаща „замръзнала във времето“ и пълна с керамика и други предмети, които биха били използвани в Египетско погребение. По това време египетското царство включва земята, която сега е Израел.

 

Израелската служба за антики (IAA) коментира, че пещерата изглежда като "декор на филм за Индиана Джоунс", пълна с непокътнати купи и кани.

 

„Изсечената пещера има квадратна форма с централен поддържащ стълб“, казват от IAA. „Няколко десетки съда  непокътната керамика и бронзови артефакти бяха подредени в пещерата, точно както в погребална церемония преди около 3300 години. Тези съдове бяха погребални дарове, които придружаваха починалия с вярата, че те ще служат на мъртвите в отвъдния живот."

 

Археолозите смятат, че керамиката е била „недокосната от 3300 години“ и датира от късната бронзова епоха, приблизително по времето на египетския фараон Рамзес II. Въпреки че съвременните филми като "Принцът на Египет " и "Десетте заповеди" изобразяват Рамзес като фараона, който е казал на Моисей, че няма да освободи евреите,  много учени и библейски  експерти казват, че Мойсей и Рамзес II не са били съвременници.

 

„Това е откритие, което се прави веднъж в живота“, каза Ели Янай от Израелската служба за антики. „… Фактът, че пещерата е била запечатана, а не разграбена в по-късни периоди, ще ни позволи да използваме съвременните научни методи, налични днес, за да извлечем много информация от артефактите и от съдовете, например органични останки, които не се виждат с невъоръжено око. Пещерата може да предостави пълна картина на погребалните обичаи от късната бронзова епоха."

 

Директорът на Израелската служба за антики Ели Ескосидо и директорът на Израелската служба за природа и паркове Рая Шурки нарекоха откритието „абсолютно удивително“.

 

„В рамките на няколко дни ще формулираме план за извършване на проучването и защитата на този уникален обект, който е празник за археологическия свят и за древната история на земята на Израел“, казаха те в прессъобщението .

 

Christian Headlines

Photo: Emil Aladjem, IAA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.