Нов религиозен закон във Виетнам подбужда страховете на християните

0

Молим ви, молете се за нашето семейство във Виетнам, тъй като новите закони за религията заплашват да ограничат свободата им.

Законът на Виетнам за вярата и религията, влязъл в сила на 1 януари, тревожи силно християните, защото настоява религиозните групи да бъдат регистрирани и одобрени от правителството. Те също така смятат, че неясната формулировка на закона може да бъде използвана за ограничаване на църковните дейности.
Молим ви, молете се християните във Виетнам да познават Божия мир и присъствие.
     Въпреки някои подобрения в религиозните свободи във Виетнам през последните години, някои християни продължават да бъдат подложени на силен натиск, особено на онези, които говорят срещу корупцията и нарушенията на правата.
Християнският адвокат Нгуен Ван Дай и презвитерът Нгуен Тун Тон са все още задържани в Ханой, след като са арестувани съответно през декември 2015 г. и юли 2017 г., защото призовават за по-голяма религиозна свобода. Било им е забранено да се срещат с адвокатите си.
Миналия месец християнската активистка Мери Тран Ши Нга, майка на две малки деца от провинция Ха Нам, беше обявена за виновна за „пропаганда срещу държавата“ и осъдена на девет години затвор и пет години под домашен арест. Нейната строга присъда и нередности, свързани с нейния процес, предизвикаха международен протест.
Християнските блогери също бяха набелязани: миналата седмица съд в провинция Нге наложижи пет години затвор на Нгуен Ван Оай за неговите про-демократични кампании.

* Благодарете на Бога за начина, по който отношенията между правителството в Ханой и религиозните групи се подобриха леко през последните години. Молете се новият закон да не застраши този прогрес.
* Молете се Бог да използва Своите хора, които са говорили за религиозните права и за Него, за да привлече мнозина във Виетнам в тясна лична връзка с Него.
* Като част от нашата кампания # PRAY50 (вижте по-долу), се молете Бог да говори на сърцата на онези, които преследват християнското ни семейство във Виетнам и да разкрие голямата Му любов към тях.

НОВИ СВЕДЕНИЯ: Иранските християни стоят твърди в своята вяра

Хвалете Бога – въпреки че Амин Надер Ашар и Хади Аскари имат дълги затворнически присъди и са били подложени на натиск да се обърнат обратно към исляма, се съобщава, че са твърди във вярата си! Молете се техните жалби да успеят.

Молете се също така и за успеха на жалбата срещу петгодишна присъда на нашата иранска сестра Шамирам Исав Кабизех, която току-що бе осъдена за действия срещу „националната сигурност“. Обвиненията срещу Шамирам последвали тези срещу съпруга ѝ, Виктор Тамаз, презвитер, срещу който бяха отправени същите обвинения през юли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.