Нигерийските църковни водачи и техните семейства заплашени от похитители

Нигерийските църковни водачи и техните семейства заплашени от похитители

12.12.2019 0 By Evangelsko.info

Изглежда, че вълна от отвличания в Нигерия е насочена към църковните водачи и техните семейства. Няколко отвличания в Кадуна този месец предполагат, че бойците са започнали опустошителна нова кампания срещу църковното ръководство.
Нашият партньор „Фондация Стефанос“ съобщи, че похитителите са нанасяли удари три пъти за две седмици в Кадуна, отвлекли презвитер, съпругата му и три деца и изисквали огромни откупи.
Молим ви, помолете се за бързото освобождаване на всички отвлечени.
На 4 август хора с оръжия стреляли и убили презвитер в църквата „Жива вяра“ и отвлекли жена му; тя била освободена, след платен откуп. Десет дни по-късно презвитерът Елиша Нуман и синът му от църква в Нагарта, Унгуван Макере били отвлечени. На 17 август две деца на презвитер (на девет и 19 години) били отвлечени; повече подробности не са публикувани.
Отвличанията, насочени към християните, продължават от известно време, според Йосиф Хаяб, председател на държавната глава на Кадуна на Християнската асоциация на Нигерия (CAN). Той казва, че над 500 християни са били отвлечени през последните две години и CAN е изплатила над 300 милиона Найра (почти 700 000 британски лири) в откуп.

* Молим ви, молете се Бог да укрепи, защити и утеши онези, които са били отвлечени, и техните семейства.
* Молете се Той да направи семействата да се съберат отново, без да е необходимо да се плащат откупи.
* Молете се нигерийските власти да отговорят на призивите за по-голяма защита на християнските общности и семействата на църковните водачи в Кадуна и в Нигерия.

(Източник: Фондация Стефанос)

НОВИ СВЕДЕНИЯ:

Молим ви, помолете се за Уанг Йи (известен също като Уанг Ли) и четирима други водачи на църквата „на ранния заветен дъжд“, задържани в Чънду, Китай. Длъжностните лица наскоро повдигнаха допълнителни обвинения, свързани с „незаконни бизнес операции“ срещу Уанг и Тан Дефу. Адвокатите, наети от семейството на Тан Дефу, бяха заменени от адвокати, назначени от длъжностни лица – което предизвиква опасения, че дяконът е бил малтретиран.
(Източник: China Aid)

Молим ви, поддържайте в молитвите си нашите шестима братя и сестри в Иран. Виктор Бет Тамраз, съпругата му Шамирам Исави Хабизе, техният син Рамиел Бет Тамраз и още трима християни – Амин Надер Афшари, Хади Асгари и Кавиан Фалах Мохамади, обжалват присъди от затвора, вариращи от четири месеца до 15 години. Присъдите, постановени на Виктор, Амин, Хади и Кавиан, бяха издадени от съдия, който оттогава е спрян на фона на обвиненията за корупция.
(Източник: Middle East Concern)

Продължавайте да се молите за нашето семейство в Алжир, където още повече църкви са застрашени от затваряне. На 18 август полицията съобщи на конгрегациите в Акбу и Айгзер Амокране, че техните сгради ще бъдат запечатани след десет дни. Шест други църкви вече са запечатани и поне още три са получили заповед да прекратят всички дейности. В понеделник жандармерията безуспешно се опита да затвори църквата „на Принца на мира“ в Айгзер Амокране. От ноември 2017 г. властите участват в систематична кампания за затваряне на християнските места за поклонение и други институции.
(Източник: Middle East Concern)