Нигерия: Атентат в столицата Абуджа

0

Експлозии насред пълна с хора автобусна спирка уби поне 71 души в покрайнините на нигерийската столица Абуджа. Бомбата е задействана в час пик, когато хората отиват на работа. Това е първата подобна атака в района на Абуджа за последните две години, отбелязва „Ройтерс“.

Ранени са 124 души, като информацията не е окончателна. Части от тела и кръв е имало навсякъде в района на спирката, като неуправляема тълпа от няколкостотин любопитни граждани едва били удържани от силите за сигурност.

Оператор на „Ройтерс“ е видял 20 тела на спирката, която се намира на около 8 км южно от центъра на Абуджа. Друг кореспондент на агенцията е видял поне 15 тела, които са били подготвени да бъдат откарани от линейките.

Повече от два автобуса, превозващи работници, са ударени от взрива, свидетелства мъж от мястото на инцидента. Все още никой не е поел отговорност за кървавата баня, но заподозряна е ислямистката въоръжена група „Боко Харам“, под ръководството на която в североизточната част на страната има бунтове, взимащи все повече жертви.

„Боко Харам“ убиха поне 60 души при нападение на село преди три дни. Други осем души бяха убити при атака на колеж за обучение на учители. Ислямистите, които искат да превърнат Нигерия в ислямска държава, концентрираха яростните си атаки в североизточната част на страната, където започна и метежът им.

* * *
Ислямистката групировка „Боко харам“ пое отговорност за кървавата атака в нигерийската столица Абуджа, извършена по-рано тази седимца, при която загинаха повече от 70 души и бяха ранени стотици други.

Да, ние стоим зад атаката. – заяви във разпространеното видео лидер на групировката. – Във вашия град сме, но вие не знаете къде точно.“

Още от самото начало подозрението падна върху „Боко харам“, отговорни за серия подобни атаки.

Преди тази атака, ислямистите убиха поне 60 души при нападение на село. Други осем души бяха убити при атака на колеж за обучение на учители.

Те отвлякоха и стотици ученички тази седмица, част от които по-късно бяха освободени при операция на армията, а други по-късно успяха да избягат от похитителите си. Все още обаче десетки момичета остават в плен.

Ислямистите, които искат да превърнат Нигерия в ислямска държава, концентрираха яростните си атаки в североизточната част на страната, където започна и метежът им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.