Над 50 убити при атентат в църква в Нигерия

0

Въоръжени мъже, заподозрени като ислямски терористи, са нахлули в католическа църква в югозападна Нигерия, открили огън и взривили експлозиви, докато вярващите чествали празника Петдесетница. Убити са най-малко 50 християни, включително жени и деца….

Над 50 убити при атентат в църква в Нигерия

Над 50 убити при атентат в църква в Нигерия

Над 50 убити при атентат в църква в Нигерия
Въоръжени мъже, заподозрени като ислямски терористи, са нахлули в католическа църква в югозападна Нигерия, открили огън и взривили експлозиви, докато вярващите чествали празника Петдесетница. Убити са най-малко 50 християни, включително жени и деца. Има опасения, че някои християни са били отвлечени след нападението.

 

След като въоръжените мъже спрели да стрелят и последствията от експлозиите били видими в католическата църква "Св. Франциск" в Ово, щата Ондо, „се разкрила кървава гледка на десетки мъртви тела, стари и млади, предимно жени и деца, пръснати из църквата“. Нигерийският всекидневник The Guardian съобщава: „Някои тела бяха разчленени, а вътрешните им органи, пръснати на пода в храма.“

 

П-р Андрю Абайоми, който ръководел богослужението, казва: „Помолихме хората да потърсят убежище вътре в църквата и заключихме вратите. Някои хора  се опитваха да избягат; атаката продължи около 20 минути."

 

Местен лекар казал пред репортери, че най-малко 50 тела са били преместени в главната правителствена болница в Оуо и в католическата болница "Св. Луис".

 

„Бях ужасен да видя едно малко момче, което добре познавах, лежащо мъртво, наред с много други“, спомня си един свидетел. „Какво сме направили нередно? Престъпление ли е да ходиш на църква, за да служиш на живия Бог?”

 

Свидетелят казва, че въоръжените мъже, за които се смята, че са радикални ислямски бунтовници, са влезли в църквата от различни ъгли, стреляли безразборно по събралите се и взривили нещо, което изглеждало като динамит.

 

Друг свидетел твърди, че някои членове на църквата са били отвлечени и тяхното местонахождение е неизвестно.

 

Губернаторът на щата Ондо Ротими Акеридолу написа в Туитър: „Тази подла и сатанинска атака е добре планирана срещу миролюбивите хора на нашия щат Ово, които се радват на относителен мир през годините. … Призовавам нашите хора да запазят спокойствие и да оставят агенциите за сигурност да поемат отговорността … извършителите никога няма да избягат. Ние ще ги преследваме. И мога да ви уверя, че ще ги намерим.”

 

Папа Франциск поднесе своите съболезнования на жертвите и членовете на техните семейства.

 

„Папата е научил за нападението срещу църквата в Ондо, Нигерия, и за смъртта на десетки поклонници, много от тях деца, по време на празнуването на Петдесетница“, се казва в изявление. „Докато подробностите се изясняват, папа Франциск се моли за жертвите и страната, болезнено засегнати по време на празника, и ги поверява на Господ, за да може Той да изпрати своя Дух да ги утеши.

 

В югозападна Нигерия подобни атаки не са чести. Насилието, от страна на ислямски бунтовници,  често се случва на североизток, а бандитите често нападат и отвличат хора за откуп на северозапад.

 

Източник: Christian Post

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.