Многодетен пастор е измъчван и убит в Лаос

0

Тялото на пастор, ръководещ официално призната евангелска църква в Лаос, е било открито, захвърлено в канавка край пътя. Има следи по тялото, показващи че е бил измъчван и убит заради вярата си, казват местни източници.

Християнски лидерите и п…

Многодетен пастор е измъчван и убит в Лаос

Многодетен пастор е измъчван и убит в Лаос

Многодетен пастор е измъчван и убит в Лаос
Тялото на пастор, ръководещ официално призната евангелска църква в Лаос, е било открито, захвърлено в канавка край пътя. Има следи по тялото, показващи че е бил измъчван и убит заради вярата си, казват местни източници.

Християнски лидерите и полицията в централната провинция Хамуан в Лаос смятат, че пастор Ситуд, който се е наричал само с едно име, е бил убит за разпространение на Евангелието на фона на бързото разрастване на църквата в страната.

Очаквало се пасторът да присъства на събрание на християни на 20 октомври в Такхек, на около 100 километра (62 мили) от дома му в село Дон Кео, област Накай, провинция Хамуан, пътуване от три часа и половина с неговия мотоциклет. Когато не успял да пристигне повече от три часа след началния час на срещата, около 20 негови приятели го потърсили на планинския проход близо до село Дон Кео и в местна болница, но без успех.

Групата за издирване получила запис от камери за видеонаблюдение от собственик на местен магазин в близкия Накай, който показва, че пастор Ситуд на 21 октомври е оставил пластмасов контейнер за газ, който е възнамерявал да вземе по-късно, казват местни християни.

По-късно местен жител открил тялото на пастор Ситуд в канавка край планински път в джунгла близо до селото и качил снимки от сцената във ФБ, което позволило на групата за търсене да намери трупа на 23 октомври.

Двама християни, които са планирали да напуснат селото си и да се присъединят към пастор Ситуд за въпросната среща, казват, че той се е забавил, тъй като двама неидентифицирани служители разпитали лидера на църквата за неговите дейности и причините за пътуване до града.

Свидетел от близкото село Уангхейн казал на селяните, че спрял на пътя, когато видял черен камион без регистрационни табели на 20 октомври, деня, в който пасторът се отправил към срещата. Той видял трима мъже да излизат от камиона и хващайки друг мъж, насилствено да го хвърлят в камиона и да потеглят.

Свидетелят казва, че е предположил, че властите арестуват наркодилър/престъпник и е решил да продължи пътуването си. Когато по-късно чул за смъртта на пастор Ситуд, той казал на селяните, че пасторът е бил отвлечен.

Християнските лидери казват, че тялото на пастор Ситут е било силно обезобразено и показвало признаци на мъчение. Групата за издирване намерила Библията на пастор Ситуд близо до тялото му и мотоциклета му наблизо на пътя.

Той оставя жена и осем деца, най-малкото е на 1 година. Пастор Ситуд ръководи конгрегация на Лаоската евангелска църква, една от трите официално признати деноминации в Лаос заедно с Църквата на адвентистите от седмия ден и Римокатолическата църква.

Християнски лидери твърдят, че според провинциалната полиция пастор Ситуд вероятно е бил убит заради вярата си. Полицейски служители на провинциално ниво подозират, че местни служители на областно ниво са го убили, според лидерите на LEC.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.