Християнски клишета

0

Библията неслучайно предупреждава, че в говоренето грехът е неизбежен. Нека да коментираме някои от клишетата, които християните използват. Те се използват толкова често, че отиват в категорията "казвам го, но дали наистина ще го направя"….

Християнски клишета

Християнски клишета

Християнски клишета
Библията неслучайно предупреждава, че в говоренето грехът е неизбежен. Нека да коментираме някои от клишетата, които християните използват. Те се използват толкова често, че отиват в категорията "казвам го, но дали наистина ще го направя".

 

Например, едно от клишетата, което християните често използват, е: „Искам да ти споделя истината“. Важно е да не изричате този клиширан християнски израз, защото може да създаде погрешна представа, че човекът не знае истината. Ако искате да споделите истината от Писанието с някого, просто му кажете, че искате да му кажете нещо от Библията. Идеята да се каже истината на някого също означава, че човекът все още не знае какво казва Библията. Важно е да не станем самоправедни в собствения си ум и да не мислим, че сме по-интелигентни от събратята си по вяра.

 

Омаловажаването на знанията на някой друг, като например използването на този израз, може да причини много щети и да причини болка на човека отсреща. Най-добре е да стоите далеч от това клише.

 

Друго известно клише е съветът: Трябва да се молиш повече!

Като човек, който се бори с различни проблеми, клишето „трябва да се молиш повече“ не ми помага с нищо. Всъщност е доста обидно да се представя идеята, че не се моля за проблемите си. Откакто казах на другите, че се боря с депресия, те ми казаха да се моля повече. Въпреки че може да са имали добри намерения, думите им не помогнаха с нищо. Вместо това просто се почувствах обидена. Може би и вие сте се чувствали така през живота си. Преминавали сте през нещо изключително трудно или опустошително и вашите приятели са ви казали просто да се молите повече. Най-вероятно не ви е помогнало с нищо, а по-скоро ви е било обидно.

 

Вместо да използвате клишето „Трябва да се молиш повече“, вижте дали има някакви осезаеми неща, които можете да направите, за да помогнете на човека с проблеми. Ако човекът е християнин, най-вероятно той вече е казал нуждата си пред Господа.По-полезно е да им помогнете по други начини и да ги подкрепяте. Не омаловажавайте болката им и не им казвайте, че трябва да се молят повече. Това обезсилва тяхната болка и в крайна сметка може да причини много болка.

 

 Друго клише, което християните използват, е "Имай вяра!" Чувала съм го прекалено много пъти.

 

Ако се борите с нещо или преживявате бавната смърт на ваш близък, думите „имай вяра“ може да звучат утежняващо и безчувствено. Знам, че в дните преди смъртта на майка ми аз и моето семейство бяхме бомбардирани със съобщения "имайте вяра!" Въпреки че имах вяра в Божиите способности, имах достатъчно теологично обучение, за да знам, че Бог не ни спестява болката. Въпреки че имах вяра и се молех безкрайно, майка ми все пак почина.

 

Не е полезно да казвате на някого да има вяра, защото той вече има вяра в Господа. Само защото някой има вяра в Господа не означава, че Бог ще отговори на молитвата му с „да“. По същия начин е безчувствено да се мисли, че човек не е имал „достатъчно вяра“, защото на молитвата му е отговорено с „не“. Най-добре е да бъдете подкрепящи и полезни, вместо да казвате клиширани християнски изявления, като например „имайте вяра“.

 

Следващо клише, което християните повтарят, е: „Ти си в моите молитви“ или „Ще се моля за теб“. В повечето случаи този човек няма да се моли за вас. Това е клише, което християните казват от години. Човекът няма намерение да се моли за вас, а по-скоро го казва по навик. Въпреки че може да има някои, които наистина се молят за вас, те ще бъдат малцинство.

 

Ако кажете на някого, че е във вашите молитви,  нека да е сериозно. Не го казвайте безсмислено без да имате намерение всъщност да се молите за човека. Това клише се е размило до такава степен, че вече няма ефект. Вместо да казвате на някого, че той е във вашите молитви или че се молите за него, просто наистина отделете време да се молите за въпросния човек.

 

Crosswalk.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.