Макрон призова руската църква да се противопостави на политиката на Кремъл

0

Макрон призова руската църква да се противопостави на политиката на Кремъл
Френският президент Еманюел Макрон заяви в неделя, че Руската православна църква се оставя да бъде манипулирана от властите в страната, за да оправдае войната си в Украйна, и я призова да устои на подобен натиск.

 

Макрон, който е на официално посещение в Италия, говори в основна реч на международна конференция, организирана от италианската общност Sant’ Egidio, световна благотворителна група за мир.

 

Вторият по ранг в Руската православна църква, митрополит Антоний, е седял на първия ред в конферентната зала с други религиозни лидери, докато Макрон е говорел.

 

Френският президент е посветил голяма част от речта си на мира в Украйна. Конференцията се провежда под мотото „Призив за мир“.

 

Кирил, главата на Руската православна църква, даде ентусиазирана подкрепа за инвазията на Русия в Украйна, която патриархът разглежда като опора срещу Запада, който той смята за покварен.

 

„Религиозните лидери трябва да изиграят ролята на съпротива, когато са изправени пред глупостта на тези събития“, каза Макрон, имайки предвид войната в Украйна.

 

„Знаем добре как православната религия днес се манипулира от управляващите в Русия, за да оправдаят действията си“, каза Макрон. — Тук е нужна съпротива.

 

Макрон каза, че съпротивата означава „никога да не оправдаваш злото, никога да не попадаш в капан, да не подкрепяш политически проекти, които са склонни да отричат ​​достойнството на всеки индивид“.

 

Репортери на „Ройтерс“ се свързали с митрополит Антоний в конферентната зала след речта на Макрон, но той отказал коментар.

 

Позицията на Кирил за Украйна предизвика разрив с Ватикана и отприщи вътрешен бунт, който доведе до прекъсване на връзките на някои местни православни църкви с Руската православна църква.

 

Франция многократно е подчертавала колко е важно западните дипломатически канали към Москва да бъдат отворени, откакто руските сили нахлуха в Украйна на 24 февруари, а в друга част от речта си Макрон каза, че вярва, че има шанс за мир в Украйна, въпреки че Русия предупреди за ескалиране на конфликта.

 

 

 

Източник: Premier Christian News

Макрон призова руската църква да се противопостави на политиката на Кремъл Френският президент Еманюел Макрон заяви в неделя, че Руската православна църква се оставя да бъде манипулирана от властите в страната, за да оправдае войната си в Украйна, и я призова да устои на подобен натиск.   Макрон, който е на официално посещение в Италия, говори в основна реч на международна конференция, организирана от италианската общност Sant' Egidio, световна благотворителна група за мир.   Вторият по ранг в Руската православна църква, митрополит Антоний, е седял на първия ред в конферентната зала с други религиозни лидери, докато Макрон е говорел.   Френският президент е посветил голяма част от речта си на мира в Украйна. Конференцията се провежда под мотото "Призив за мир".   Кирил, главата на Руската православна църква, даде ентусиазирана подкрепа за инвазията на Русия в Украйна, която патриархът разглежда като опора срещу Запада, който той смята за покварен.   „Религиозните лидери трябва да изиграят ролята на съпротива, когато са изправени пред глупостта на тези събития“, каза Макрон, имайки предвид войната в Украйна.   „Знаем добре как православната религия днес се манипулира от управляващите в Русия, за да оправдаят действията си“, каза Макрон. — Тук е нужна съпротива.   Макрон каза, че съпротивата означава "никога да не оправдаваш злото, никога да не попадаш в капан, да не подкрепяш политически проекти, които са склонни да отричат ​​достойнството на всеки индивид".   Репортери на "Ройтерс" се свързали с митрополит Антоний в конферентната зала след речта на Макрон, но той отказал коментар.   Позицията на Кирил за Украйна предизвика разрив с Ватикана и отприщи вътрешен бунт, който доведе до прекъсване на връзките на някои местни православни църкви с Руската православна църква.   Франция многократно е подчертавала колко е важно западните дипломатически канали към Москва да бъдат отворени, откакто руските сили нахлуха в Украйна на 24 февруари, а в друга част от речта си Макрон каза, че вярва, че има шанс за мир в Украйна, въпреки че Русия предупреди за ескалиране на конфликта.       Източник: Premier Christian News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.