Лондонската полиция компенсира незаконно арестувани християни

0

Лондонската столична полиция наскоро призна, че е „нарушила стандартите“, след като неправомерно е арестувала християнската евангелизаторка Хатун Таш два пъти в така наречения "Ъгъл на ораторите" в Лондон.

 

Полици…

Лондонската полиция компенсира незаконно арестувани християни
Лондонската столична полиция наскоро призна, че е „нарушила стандартите“, след като неправомерно е арестувала християнската евангелизаторка Хатун Таш два пъти в така наречения "Ъгъл на ораторите" в Лондон.

 

Полицията също така публично се извини „за страданието, което са причинили в резултат на тези инциденти“.

 

„Британската полиция непрекъснато се стреми да поддържа възможно най-висок професионален стандарт в своята работа, но понякога възникват инциденти. Обмислих основанията за вашия иск и във вашия случай нивото на обслужване е паднало под необходимия стандарт“. Това е написал инспекторът в дирекция по професионални стандарти, отдел за разследване на граждански дела Анди О’Донъл в писмо до Хатун Таш.

 

Хатун Таш е известна като християнски евангелизатор, който редовно участва в дебати за Корана и исляма в "Ъгъла на ораторите" в лондонския "Хайд" парк, добре известно място за дебати на открито.

 

Два неправомерни ареста

Първият арест е извършен през декември 2020 г., когато полицейски служители твърдят, че Таш е нарушила правилата за ограничаване на коронавируса, като е проповядвала.

 

На 23 май 2021 г. Таш е арестувана отново за „нарушаване на спокойствието“ и друго нарушение на обществения ред.

 

Точно преди това Таш е била нападната, малтретирана и тормозена от група ислямски мъже заради носенето на тениска с изображение на мюсюлманския пророк Мохамед върху нея.

 

Видеозапис показва как полицейски служители нареждат на ислямската група да напусне "Хайд" парк, но те казват на полицаите „да се махат“ и продължават да заплашват Таш.

 

След това същите служители искат от Таш да напусне парка. Когато тя отказала, я отвели в полицията. След това тя е разпитана под мярка за неотклонение и е задържана за 24 часа в ареста.

 

Таш оспори арестите на основание неправомерно задържане и незаконно лишаване от свобода. „Полицията трябваше да защити нейната свобода на словото, като използва повече служители, за да улесни нейните права. От това следва, че сигурността ѝ щеше да бъде защитена”, посочват нейните адвокати.

 

След като спечели и двете дела, Таш получи £10 000 като компенсация и разходи, които дари на Християнския правен център.

 

След извинението Таш подчерта, че „това трябва да е само началото на това, че полицията прави повече, за да защити християнските свободи и свободата на словото в "Ъгъла на ораторите“.

 

Според Таш е „много обезпокоително“, че „полицията многократно е отнемала правата ми […] и не иска да арестува мюсюлманин от страх да не бъде наречен ислямофоб“.

 

„Трябва да се направи повече, за да се справим правилно с ислямското насилие и сплашване. Ние не живеем в Пакистан или Саудитска Арабия. Аз съм християнка и вярвам, че Мохамед е лъжепророк. Трябва да ми бъде позволено да го кажа в Обединеното кралство, без да съм намушкана с нож или многократно арестувана“, добави тя.

 

През юли 2021 г. Хатун Таш беше намушкана с нож в лицето и ръката  от млад мъж, облечен в черно. Няма задържани във връзка с това нападение.

 

Източник: "Евангелски фокус"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.