Марта Заплишни Джаксън премина в небесната слава

0

На 6 май, 2023 г. премина в небесната слава последното от децата на основателите на Българското петдесятно движение Марта (Заплишни) Джаксън. Сестра Марта отиде при Господа на достолепната 96-годишна възраст. Тя е родена през 1926 година в гр. Стамф…

Марта Заплишни Джаксън премина в небесната слава

Марта Заплишни Джаксън премина в небесната слава

Марта Заплишни Джаксън премина в небесната слава
На 6 май, 2023 г. премина в небесната слава последното от децата на основателите на Българското петдесятно движение Марта (Заплишни) Джаксън. Сестра Марта отиде при Господа на достолепната 96-годишна възраст. Тя е родена през 1926 година в гр. Стамфорд, щата Кънектикът. Едва петгодишна се отправя със семейството си през океан и морета към България, защото необходимостта да бъдат подкрепени младите петдесятни църкви е голяма. Младото семейство Заплишни се връща в България с три от четирите си деца през октомври, 1930 г., за да присъстват на Третия годишен събор на Петдесятния съюз. Най-малкият им син, Йосиф (р.1929), прохожда, докато пътуват на парахода. Най-големият, Джон пожелава да остане в Съединените щати и да учи там. 

 

Марта още не разбира добре български, но скоро я записват в немското училище заедно със сестра ѝ Мери и трябва да започне да учи трети език. Научаването на българския език не е проблем, защото играта с децата на улицата помага да се навакса пропуснатото. Изпитанията, които са спътник на семейство Заплишни, продължават, и Марта едва осемгодишна остава без баща. П-р Дионисий Заплишни умира от усложнения на белодробните си болести, получил от ареста и лежане в затвор. Той лежи в затвора през 1923-24 година в Троян за проповядване на благовестието, защото в онзи период след Септемврийското въстание той е третиран като чужденец, роден в Руската империя.

 

До 1946 г. трите деца на Заплишни живеят с майка си в Бургас и участват в служения на църквата в България. След септември 1944 година семейството е евакуирано в с. Крумово градище заради настъпващата Червена армия. Мери, Марта и Йосиф са родени в Америка и за тяхна сигурност, американският консул ги предупреждава да се върнат в Съединените щати. Те сами се качват на парахода от Бургас в края на месец март и пристигат в залива Чесапийк в края на април 1946 г. Сестра Олга Заплишни остава още около година в България, за да види как ще се развият нещата с новото правителство. В началото правителството на Отечествения фронт обещава свобода на вероизповеданията и сестра Олга желае да помага на хората, обезверени в края на войната. 

 

Ден след пристигането в Щатите, младите хора Мери, Марта и Йосиф заминават с влак до Норт Берген при братовчед им Николай Николов. Веднага започват училище, още на 1 май отиват да се запознаят с учениците, а след това са на църква (както е записала Мери в своя дневник). 

 

По-късно Марта се записва в Библейския институт на Нова Англия в щата Ню Джърси, където се запознава с Дейвид Джаксън. Двамата се оженват на 8 май 1954 година. Поемат като пастирско семейство църквата Асамблеи на Бога в Нюпорт, Роуд Айлънд, а през август 1966 г. се преместват в църквата на Саут Атълбъро Асамблея на Бога в щата Масачузетс. Това е и църквата, която пастируват в продължение на 33 години до своето пенсиониране. 

 

Марта работи в Неделното училище към църквата от есента на 1967 г. Продължава да преподава в християнското училище „Дейспринг” в град Атълбъро от септември 1982 г. до пенсионирането си на 83-годишна възраст (2009 г.) – след четиридесет и две години учителска кариера.

 

„Защото Бог ни е дал дух не на страх, а на сила, любов и себевладение,“ (II Тим. 1:7) е любимият стих на сестра Марта Джаксън. И действително това е стих, чиято истина е доказана в живота ѝ, стих, за който се е държала. Има какво да научим днес от нейния живот във времето, в което живеем, пълно с технологичен напредък, но и трагедии, нелепа смърт на млади хора, икономическа криза и лични предизвикателства. 

 

Животът на Марта е основан дълбоко върху Божието Слово – Библията и вярата в Бога, Който ще подейства с благодатната Си сила да избавя откликналите на Неговия призив, а и не само. Бог дава слънце и на злите, и на добрите. 

 

Ние, които я познавахме, ще я запомним като жена с много живи очи и меко изражение. Когато седнеш да говориш с нея, знаеш, че те вижда и чува. Тя изцяло концентрираше вниманието си върху човека отсреща, искаше да знае кой си и какво правиш. Независимо че предварителната уговорка беше тя да даде интервю, и фокусът да бъде върху нея, Марта имаше дарбата да предразположи интервюиращия и да сподели повече от исканата информация, да даде съвет с майчин тип любов. 

 

Разбира се за нас – Петдесятния факултет и Студио 865 – интересът беше голям през вече далечната 1998 година. Имахме възможност да говорим с човек-свидетел на живота на ранното българско петдесятно движение и то човек от семейството на едни от основателите – Дионисий и Олга Заплишни. Макар и дете Марта е преживяла много богослужения, разговори, съборите преди идването на комунизма в България и тези след 1944 г. защото както споменахме по-горе тя, сестра ѝ Мери и брат ѝ Йосиф тръгват за Съединените щати едва в края на март 1946 г. 

 

По време на интервюто нейният буден и бърз ум прехвърляше отговорите от български на английски в зависимост от мястото на преживяването им. В разговора ни ясно можеше да се усети изпълнението на онзи стих „където двама или трима са събрани в моето име и Аз съм сред тях“ (Мат.18:20). Исус Христос е центърът на живота ѝ от ранно детство до достолепна възраст от почти 97 години. 

 

Днес нашите молитви са със съпруга ѝ Дейвид Джаксън, дъщерите ѝ Джой и Сюзън, многобройните ѝ внуци и правнуци. 

 

Погребалната служба ще се проведе на 13 май от 10.30 часа в Съединените щати.

 

“Скъпоценна е пред Господа смъртта на светиите Му”.

 

Примерът на семейство Заплишни ще продължава да вдъхновява християните в България и да ги предизвиква да служат всеотдайно на Господа, защото плодовете си заслужават.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.