Книгата на пророк Осия

0

„Когато Господ започна да говори чрез Осия, Той каза на Осия: Иди, вземи си блудна жена и добий чада от блудство; защото земята извърши твърде много блудства, като се отклони от Господа. И тъй, той отиде и взе Гомер, дъщеря на Девлаим, която зачена и му роди син.“ Осия 1:2-3 Още в началото на служението…

Книгата на пророк Осия

Книгата на пророк Осия

„Когато Господ започна да говори чрез Осия, Той каза на Осия: Иди, вземи си блудна жена и добий чада от блудство; защото земята извърши твърде много блудства, като се отклони от Господа. И тъй, той отиде и взе Гомер, дъщеря на Девлаим, която зачена и му роди син.“ Осия 1:2-3

Още в началото на служението си като пророк, Осия получава от Бог заповед да се ожени за блудна жена. Причината поради която Господ му дал тази необичайна заповед е била, че е искал да върне към Себе си израилтяните, които са се отдалечили толкова от Божия стандарт на живот, че с охота са вършили духовни и морални блудства, следвайки традициите, обичаите и поведение на съседните езически народи.

Народа на Израел, който е бил сключил свещен завет с Бог, е трябвало да бъде отделен от всички народи, за да бъде просветен единствено на Живия Бог. Този народ обаче с охота е нарушавал свещения си обет за вярност спрямо Бог. Почитал боговете на езичниците, приемал е техните религиозни обичаи и традиции, и вършил техните скверни обичаи и грехове.

За да разберат израилтяните какво са сторили и колко дълбоко са изпаднали в греховете на околните народи, и колко дръзко, безочливо и гнусно са се отнесли към свещения си завет със своя Бог, Бог е пожелал да им демонстрира това нагледно, в семейния живот на своя верен пратеник и пророк Осия, и неговата невярна и блудна съпруга Гомер.

Израилтяните е трябвало да усетят, че колкото гнусно, безочливо и дръзко постъпвала Гомер спрямо Осия, толкова дръзко, безочливо и низко са постъпвали те, спрямо Бог. Колко болка, огорчение и гняв изпитвал Осия от явните блудства на Гомер, толкова отхвърляне, огорчение и гняв изпитва Бог спрямо тези, които са били сключили свещен завет с Него, но са станали неверни на завета си. И каквато е била невярна, блудна и осквернена е била Гомер, такива са били и те!

Всеки мъж или жена, който е в брачен завет може да разбере този нагледен урок.
Дори ние, които живеем в този съвременен, разпуснат, деморализиран и лишен от свян свят го разбираме. При това изневярата спрямо Бог води да изневяра, блудство и разпътен живот спрямо най-близките и любими хора. Нарушаването на завета ни с Бог води до още по брутално нарушаване на заветите, договорите и обещанията ни спрямо човеците. Следствие на цялата тази невярност е разпад на семействата, на неофициални брачни взаимоотношения и съжителства в които няма морални обещания, задръжки и задължения. А какво да кажем за сексуалните извращения, насилия и поход, които заливат света в който живеем?

Една съвременна статистика показва, че в световен мащаб, от 50 до 70% от мъжете и от 30 до 50% от жените изневерят в брачните си партньори или на тези, с които живеят на семейни начала. Така в 80% от всички бракове или съжителства, единият съпруг се оказва неверен спрямо другия.
Това е съвременната ни трагедия!

Макар тази статистика да обхваща хората от света, ние знаем, че прелюбодейството е все по-често срещано явление и сред християните. Знаем и каква болка, огорчение и разруха носи изневярата не само на лично въвлечените в това деяние, но и в страничните наблюдатели. Знаем и какви дълбоки и много често неизцерими рани нанася изневярата на децата в тези бракове. Знаем и за пренасянето на това деяние в поведението и на следващите поколения.

И още нещо!

Докато осъзнаваме следствията от изневярата между хората, трябва ясно да осъзнаем и огорчението, болката и унижението, което хвърля върху Святия Бог всяка изневяра спрямо Него!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.