Книгата на пророк Осия

„Когато Господ започна да говори чрез Осия, Той каза на Осия: Иди, вземи си блудна жена и добий чада от блудство; защото земята извърши твърде много блудства, като се отклони от Господа. И тъй, той отиде и взе Гомер, дъщеря на Девлаим, която зачена и му роди син.“ Осия 1:2-3 Още в началото на служението…

Книгата на пророк Осия

Книгата на пророк Осия

„Когато Господ започна да говори чрез Осия, Той каза на Осия: Иди, вземи си блудна жена и добий чада от блудство; защото земята извърши твърде много блудства, като се отклони от Господа. И тъй, той отиде и взе Гомер, дъщеря на Девлаим, която зачена и му роди син.“ Осия 1:2-3

Още в началото на служението си като пророк, Осия получава от Бог заповед да се ожени за блудна жена. Причината поради която Господ му дал тази необичайна заповед е била, че е искал да върне към Себе си израилтяните, които са се отдалечили толкова от Божия стандарт на живот, че с охота са вършили духовни и морални блудства, следвайки традициите, обичаите и поведение на съседните езически народи.

Народа на Израел, който е бил сключил свещен завет с Бог, е трябвало да бъде отделен от всички народи, за да бъде просветен единствено на Живия Бог. Този народ обаче с охота е нарушавал свещения си обет за вярност спрямо Бог. Почитал боговете на езичниците, приемал е техните религиозни обичаи и традиции, и вършил техните скверни обичаи и грехове.

За да разберат израилтяните какво са сторили и колко дълбоко са изпаднали в греховете на околните народи, и колко дръзко, безочливо и гнусно са се отнесли към свещения си завет със своя Бог, Бог е пожелал да им демонстрира това нагледно, в семейния живот на своя верен пратеник и пророк Осия, и неговата невярна и блудна съпруга Гомер.

Израилтяните е трябвало да усетят, че колкото гнусно, безочливо и дръзко постъпвала Гомер спрямо Осия, толкова дръзко, безочливо и низко са постъпвали те, спрямо Бог. Колко болка, огорчение и гняв изпитвал Осия от явните блудства на Гомер, толкова отхвърляне, огорчение и гняв изпитва Бог спрямо тези, които са били сключили свещен завет с Него, но са станали неверни на завета си. И каквато е била невярна, блудна и осквернена е била Гомер, такива са били и те!

Всеки мъж или жена, който е в брачен завет може да разбере този нагледен урок.
Дори ние, които живеем в този съвременен, разпуснат, деморализиран и лишен от свян свят го разбираме. При това изневярата спрямо Бог води да изневяра, блудство и разпътен живот спрямо най-близките и любими хора. Нарушаването на завета ни с Бог води до още по брутално нарушаване на заветите, договорите и обещанията ни спрямо човеците. Следствие на цялата тази невярност е разпад на семействата, на неофициални брачни взаимоотношения и съжителства в които няма морални обещания, задръжки и задължения. А какво да кажем за сексуалните извращения, насилия и поход, които заливат света в който живеем?

Една съвременна статистика показва, че в световен мащаб, от 50 до 70% от мъжете и от 30 до 50% от жените изневерят в брачните си партньори или на тези, с които живеят на семейни начала. Така в 80% от всички бракове или съжителства, единият съпруг се оказва неверен спрямо другия.
Това е съвременната ни трагедия!

Макар тази статистика да обхваща хората от света, ние знаем, че прелюбодейството е все по-често срещано явление и сред християните. Знаем и каква болка, огорчение и разруха носи изневярата не само на лично въвлечените в това деяние, но и в страничните наблюдатели. Знаем и какви дълбоки и много често неизцерими рани нанася изневярата на децата в тези бракове. Знаем и за пренасянето на това деяние в поведението и на следващите поколения.

И още нещо!

Докато осъзнаваме следствията от изневярата между хората, трябва ясно да осъзнаем и огорчението, болката и унижението, което хвърля върху Святия Бог всяка изневяра спрямо Него!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.