Исус – Бог и човек

0

„Отец обича Сина и всичко е предал в ръката Му.“

                                                    &n…

Исус – Бог и човек

Исус – Бог и човек

Исус - Бог и човек
„Отец обича Сина и всичко е предал в ръката Му.“

                                                      (Йоан 3:35)

 

Как можем да приемаме едновременно тези две истини, че Исус е Господ над всичко и в същото време е човек? Ако Исус е Господ, как може Бог да е предал всичко в ръцете Му? Ако Исус е Бог, Той вече има всичко. Така че как може нещо друго да Му бъде дадено?

 

Вие вече знаете, че в Исус Христос има две природи, но само една личност. Тези две природи запазват своите характеристики и не се превръщат една в друга. Това предизвиква известно объркване. Например, Мария е родила Исус преди 1539 години.

 

Така някои питат: „Ако е роден преди 1539 години, как може да е вечен?“ 

 

Исус пострадал на кръста, когато Понтий Пилат бил управител на Юдея. Затова някои се чудят: „Ако е пострадал пo времето на Пилат, как е възможно всичко да е в Неговата власт?“ Как можем да отговорим на всичко това?

 

Двете природи на Исус, божествената и човешката, са неразделни и са свързани е една личност. Характеристиките на всяка природа се приписват на другата. Например умирането е част от това да бъдеш човек. 

 

Когато човешката природа е съединена с божествената в една личност смъртта също става божествен атрибут. Следователно можем да кажем: „Бог стана човек. Бог пострада. Бог умря.“

 

Ако разделите божествената от човешката, тогава подобно твърдение би било лъжа, понеже Бог не може да умре. Но ако кажем, че двете природи съставляват една личност, тогава ние говорим истината.

 

Превод: Радостин Марчев

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.