Испанския евангелски алианс до Европейския парламент за религиозна свобода в България

3

Евангелският алианс на Испания е изпратил писмо до депутатите от Европейския парламент, с копие до българския посланик в страната, в което “отхвърля неправомерното упражняване на политическа власт върху живота на религиозните общности в България”.

Писмото има за цел да подкрепи българските християни, които в неделя излязоха на мирни шествия, в израз на несъгласие с проектозакона за изменение Закона на вероизповеданията в България.

Българските евангелски вярващи получиха подкрепата на няколко международни организации, след като Обединените евангелски църкви реагираха срещу проектозакона. Те се постараха да запознаят международната общност със заплахата, която ги грози, означаваща ограничение на техните свободи като евангелски християни.

В Писмото до българския посланик в Испания, Генералният секретар на Евангелския испански алианс пише следното: „Научихме, че Народното събрание на Република България е приела на първо четене проектозакон за изменение Закона на верозповеданията, които ограничават упражняването на религиозните свободи на християните“.

По-нататък в писмото се пояснява, че с въпросния проектозакон властите искат да наложат своя контрол над вътрешните дела на църквата, което включва даренията, които получават от чужбина, образованието на евангелски духовни служители и работа с мисионери.

Генералният секретар на ЕАИ подчертава: „В миналото евангелските християни на Испания бяха преследвани като малцинство и ние добре помним това време. Отлично знаем, че свободата на вярата е жизненоважна и помним, че пренебрегването на това ключово право е довело до немалко прояви на преследване в миналото. Ние вярваме, че религиозната свобода е в основата на едно благоуспвяващо и отворено общество.“

Писмото, изпратено до българския посланик в Испания, Иван Кондов завършва с думите: „Молим посолството на България в Испания да се намеси и да окаже нужния натоск върху българското правителство, за да спре приемането на този проектозакон, и да приеме по-справедлив закон, който гарантира религиозните свободи на всички граждани, без значение каква религия изповядват.“

Писмо с подобно съдържание е изпратено до Европейския парламент.

3 thoughts on “Испанския евангелски алианс до Европейския парламент за религиозна свобода в България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.