Ислямска държава хаква християнски фейсбук профили

Ислямска държава (ИД) хаква фейсбук профилите на християни от Египет за да ги обижда и заплашва и за да разпространява своята пропаганда.

От средата на 2017 г. фейсбук профилите на повече от 60 християни в Египет са били хакнати. Профилите на християните са били използвани за да се изпращат заплашителни и уронващи авторитета съобщения до приятели. В няколко случая, хакерите са сменяли личната информация на страницата на християните, на която са публикували съобщения „Ние обещаваме да го заколим скоро”.

Някой профили са били използвани за да споделят видео и друга пропаганда на ИД.

От Ислямска държава и преди са използвали фалшиви новини за да нападат египетски християни. През декември 2017 г., профил в социална медия с името „Движение синове на Исус” е поело отговорност за ноемврийския бомбен атентат и стрелбата в суфистка мюсюлманска джамия в Синай, при която убиват повече от 300 човека.

Широко разпространеното мнение е, че нападението е било организирано от Ислямска държава, които смятат суфистките мюсюлмани за вероотстъпници, но медии на ИД са използвали изфабрикуваните твърдения за извършителите на атентата за да предизвикат отмъщение върху християните по време на Рождество.

Египетските християни са претърпели множество нападения от Ислямска държава през последните 18 месеца, включително самоубийствени бомбени атаки в църкви. Сега групата изглежда е насочила своите атаки в интернет пространството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.