ИНДИЯ – Справедливостта е една стъпка по-близо

7

ИНДИЯ – Справедливостта е една стъпка по-близо: Главните съдии в Индия са постановили, че на християните в Одиша трябва да бъде дадено подобаващо обезщетение за вълната на религиозно насилие преди осем години.

Благодарете на Бог, че съдилищата най-накрая признаха, че нашите братя и сестри в Индия заслужават справедливост заради всичко, което претърпяха през 2008 по време на седмиците на антихристиянско насилие. Върховният съд вече е наредил на правителството в щата Одиша (в миналото известен като Ориса) да изплати обезщетение на всички потърпевши.

Близо 100 християни бяха убити, а 56 000 души бяха разселени в обл. Кандамал, когато индуски екстремисти потърсиха отмъщение за убийството на своя водач, Суами Лаксманананда Сарасуати. Дори и днес мнозина все още са разселени. Християните станаха мишена на нападението въпреки че маоистки бунтовници поеха отговорност за смъртта на Суами. Седем християни бяха обвинени в убийство и получиха доживотни присъди през 2013, въпреки твърденията на семейството им, че в процеса е имало съществени нередности. Съдът постанови, че властите не са се намесили да спрат минаването на индуските екстремисти през Кандамал с тялото на Суами, въпреки очевидните им опити да възбудят религиозна омраза. Бяха повредени 300 църкви и 6000 къщи на християни.

  • Благодарете на Бог за решението на Върховния съд, че християните трябва да получат обезщетение. Молете се правителството на щата да отстъпи и да изплати обезщетенията незабавно.
  • Молете се властите в Одиша да гарантират, че всички, които са били разселени преди осем години, ще могат да се презаселят в постоянни жилища.
  • Молете се нашите братя и сестри в Индия да устоят във вярата си и да не се плашат от заплахи на екстремисти. Молете се в отговор на екстремизма верската търпимост в Индия да расте.

Новини: Молете се за нашия брат от Китай, презвитер Ху Шиген, който получи 7-годишна присъда за “подривна дейност“. Той бе арестуван през юли 2015 по време на всеобхватна акция, при която бяха арестувани 300 активисти и адвокати защитници на човешките права, а техните колеги и роднини бяха арестувани, разпитвани или „изчезнаха“. Един адвокат, Ли Хепинг, който също е християнин, не е виждан оттогава, а миналата седмица адвокат Уанг Ю беше освободена под гаранция след излъчено по телевизията „самопризнание“, в което обвинява „чуждестранни сили“ в това, че са повлияли на работата на фирмата й. Повече от 20 други все още са задържани; молете се за тяхното освобождение.

7 thoughts on “ИНДИЯ – Справедливостта е една стъпка по-близо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.