Конфискувани са 1400 църкви от Асамблеи на Бога в Куба

9

Конфискувани са 1400 църкви от Асамблеи на Бога в Куба: 1400 църкви от Асамблеи на Бога бяха иззети при акция на кубинското правителство.

Според организация „Световна християнска солидарност“ (СХС) много от тях вече са разрушени. От организацията твърдят, че църквите са били набелязани за изземане през 2015 и досега много от тях са конфискувани и разрушени. Презвитери са арестувани и тормозени, а имуществото им е иззето. Сто други църкви са изправени пред разрушаване през следващите няколко седмици.

Тези църкви са обвинени от кубинското правителство, че са незаконни, защото не са регистрирани.

От СХС съобщават за 9 случая на насилие над църковни водачи през 2016, включително и тези, които бяха задържани, докато църквите им бяха разрушавани. В един от случаите презвитер Марио Феликс Леонарт Барозо беше арестуван часове преди президентът Барак Обама да пристигне в Куба на официална визита. Главният изпълнителен директор на СХС Мървин Томас заяви: „От СХС сме обезпокоени от нарастващия брой на посегателствата в Куба, но сме смирени и вдъхновени от смелостта и постоянството на многобройните религиозни общности, които продължават да се противопоставят по мирен път на правителствения натиск. Оставаме разочаровани от неизпълнените обещания за реформа от страна на кубинското правителство и го призоваваме да промени курса си. Призоваваме международната общност и особено Обединеното Кралство, ЕС и правителството на САЩ да покажат солидарността си към кубинските граждани, като поискат от правителството на Куба да спре тези репресивни действия.“

9 thoughts on “Конфискувани са 1400 църкви от Асамблеи на Бога в Куба

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.