Христос е центърът

0

„И както Моисей издигна змията в пустинята, така трябва да бъде издигнат Човешкият Син“ (Йоан 3:14)

 

Когато Мойсей издигнал змията на един прът, много израилтяни не харесали Божията заповед да гледат към нея, понеже тя не и…

Христос е центърът

Христос е центърът

Христос е центърът
„И както Моисей издигна змията в пустинята, така трябва да бъде издигнат Човешкият Син“ (Йоан 3:14)

 

Когато Мойсей издигнал змията на един прът, много израилтяни не харесали Божията заповед да гледат към нея, понеже тя не изглеждала приятна. Единствено вярващите израилтяни  – и никой друг – разбрали и били изцелени поради своята вяра в Словото.

 

Кой друг освен нашият Господ може да използва тази история, за да насочи към Христос? Аз никога не бих бил толкова дързък, че да я тълкувам по начина, по който Христос прави това. Той я обяснява като сочи Себе Си и казва:

 

„Това е бронзовата змия. Но аз съм Човешкият Син. Израилтяните трябвало да погледнат змията с физическите си очи. Но вие трябва да погледнете към Мен с очите на вярата. Те били изцелени от физическа отрова. Но чрез Мен вие ще бъдете изкупени от една вечна отрова. Да гледате змията означава да вярвате в мен.“

 

Това са странни твърдения и необичайно учение.

 

С тези думи Господ ни предлага правилния начин да тълкуваме Стария завет. Той ни помага да разберем, че старозаветните писатели и пророци, чрез своите истории и илюстрации, сочели към Христос. Христос ни показва, че Той е центърът, около който е начертан целият кръг. Всеки гледа към Него. Всеки, който следва Христос, принадлежи към този кръг. Всички истории в Светото Писание, ако са правилно изтълкувани, сочат към Христос.

 

Превод: Радостин Марчев

Източник: Faith Alone

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.