Футболна легенда разказва за смисъла на живота

0

Футболният анализатор и треньор, носител на Super Bowl Тони Дънги, казва, че неговите родители са ги възпитали в християнската  вяра, въпреки че той не е приемал насериозно техните уроци от Библията, докато не е станал играч в Националната футб…

Футболна легенда разказва за смисъла на живота

Футболна легенда разказва за смисъла на живота

Футболна легенда разказва за смисъла на живота
Футболният анализатор и треньор, носител на Super Bowl Тони Дънги, казва, че неговите родители са ги възпитали в християнската  вяра, въпреки че той не е приемал насериозно техните уроци от Библията, докато не е станал играч в Националната футболна лига на САЩ.

 

„Майка ми беше учителка в неделното училище. И тя винаги ми казваше: „Без значение какво правиш в живота, трябва да поставиш Господ на първо място, трябва да намериш време за Господ. трябва да правиш неща за Него. Слушах това, докато бях дете, но не обръщах сериозно внимание“, казва Дънги в новото издание на  подкаста The High Note . "… Майка ми повтаряшр това през цялото време, но влизаше в едното ухо и излизаше от другото."

 

Дъги, който печели Супер купата като старши треньор на Индианаполис Колтс и в момента работи като футболен анализатор за NBC Sports, е един от най-известните християни във всички спортове.

 

И все пак той признава, че не е приемал вярата си на сериозно, докато е бил популярен в гимназията или докато е играл куотърбек в Университета на Минесота. Едва когато е подписал договор с Питсбърг Стийлърс, където играе в защита в края на 70-те години на миналия век, той претърпява духовна трансформация под влиянието на своите съотборници христиани и ръководството на старши треньора на Питсбърг Чък Нол.

 

„Бях на 21 години… и първото нещо, което треньорът ни каза, беше: „Мъже, искам да ви приветствам с добре дошли в Националната футболна лига. Сега ще ви плащат, за да играете футбол. Така че това го прави ваша професия. Но не превръщайте футбола в смисъл на живота си. Ако направите това, ще бъдете разочаровани. И аз си казах: „Уау, шегуваш ли се?“ Е, до този момент това беше целият ми живот."

 

Скоро Дънги започва да общува с колеги християни. Имаше около 20 „наистина, наистина силни, отдадени християни в този отбор“, казва той.

 

„И те ме поканиха на библейски изучавания, тръгнах на църква и за първи път наистина започнах да чета Библията, опитвайки се да науча от нея това, което онези момчета бяха осъзнали“, казва Тони.

 

Дънги казва, че ситуацията му напомня за любимия стих на майка му,  Матей 16:26: „Каква полза ще има някой да спечели целия свят, но да загуби душата си?“

 

„… Трябва да мислите за вечността. Не можете да се съсредоточите само върху спорта. И аз научих това като 21-годишен, и тогава за първи път започнах наистина да ценя това време, прекарано с Бога, отивах на църква, ходех на библейски изучавания, организирани от мои колеги и оттогава се опитвам да израствам във вярата си."

Тони Дънги е автор на няколко книги с феноменален успех, в които разказва за живота, кариерата и семейството си, както и книга за деца, където подчертава, че се надява родителите да четат книги на децата си и сами да ги научат на любов към четенето, макар днес това да не е популярно.

Дънги пише книга и в съавторство със съпругата си, с идеята да накара родителите да бъдат приятели на своите деца и да ги възпитат в християнската вяра с надеждата те да останат в нея и да следват Христос до края на живота си.

Семейство Дънги имат 3 биологични и 8 осиновени деца. Семейството преживява трагедия, когато най-големият им син се самоубива, когато е на 18 години. Тони разказва, че единствено вярата в Бога и надеждата в Христос са помогнали на него и съпругата му Лорън да останат заедно след ужаса, който са преживели. Днес със семейната фондация, която са създали, двамата съпрузи се опитват да помагат на други родители, загубили децата си при различни обстоятелства.

Една от любимите сентенции на Тони е следната: "Кой сте вие има огромно значение, но още по-важно е дали имате вяра в Исус Христос или не." Друга подобна е: "Ако животът е твърде тежък, за да останете изправен, паднете на колене пред Бога." 

В един момент от живота си Тони планира да напусне футбола, за да проповядва в затворите. Семейството участва в множество благотворителни дейности. Тони здраво се придържа към библейските принципи, макар да е подложен на критики, когато се противопоставя на еднополовите бракове.

За дейността на Dungy Family Foundation можете да научите тук.

Източник: Christian Headlines

Photo credit: Pimiso

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.