Езиците – средство за назидание

0

Кенет Е. Хагин

В посланието си към църквата в Коринт, апостол Павел насърчил вярващите да говорят повече на непознати езици. В 1 Послание към Коринтяните 14:4 Павел обяснява защо този вид молитва е толкова съществена: говоренето на непознати езици е свещено средство за назидание.

1 Коринтяни 14:4: “Който говори на непознат език,назидава себе си;а който пророкува, назидава църквата”.

Павел насърчил коринтяните да говорят на непознати езици в тяхното лично поклонение и в техния молитвен живот като средство за духовно назидание. Когато изучавах този стих преди няколко години, научих какво ни казват гръцките учени за думата “назидавам”. Те казват, че в съвременния език има дума, която е близка до нея. Тази дума е “зареждам”. Тази дума често се използва във връзка с акумулатора на колите. Ако акумулаторът се изтощи, ние го включваме в мрежата да се зареди. С други думи, ние зареждаме акумулатора с мощност, за да върши работата за която е предназначен.

Така че, можем да перифразираме 1 Коринтяни 14:4 по следния начин:’този, който говори на непознати езици изгражда себе си или зарежда себе си’. С други думи като се молим на езици, ние зареждаме духа си със силата на Святия Дух. Този стих говори за чудесното свръхестествено средство за духовно назидание и е на разположение на всеки вярващ.

Нека видим какво казва Юда за говоренето на непознати езици.
Юда 20: “А вие,възлюбени,като назидавате себе си във вашата пресвета вяра и се молите на Святия Дух…”.

Ако вашият духовен “акумулатор” се изтощи,този стих ви казва как да го заредите, а именно чрез молитва към Святия Дух. Говоренето на езици ви облагодетелства, тъй като това е начинът, по който се назидава духът ви.

Тайната на успешното служение: Смит Уъигълсуърт бил английски проповедник, на чиито служения се случвало невероятни раздвижвания в Духа. Чудеса са се случвали на неговите служения. Напр. Един възрастен петдесятен служител от Англия веднъж ми каза, че той лично познава хора, които са възкръснали по време на служения на Уигълсуърт.

В биографията му, Станли Хауърд Фродшъм написа следното:”Дарбата да говори на езици бе за него безценно съкровище и много пъти на деня сърцето му преливаше в любов и преклонение пред Бога и не на профанираните земни езици, а на език от Духа, който Бог милостиво бе му дал. Той установи, че този вид молитва бе винаги източник за духовно назидание. Той живееше съгласно следния стих в посланието на Юда, “А вие, възлюбени,като назидавате себе си във вашата пресвета вяра и се молите на Святия Дух…”.

Не можете да назидавате другите, ако някой не назидава вас. Но щом се изградите духовно, можете да помагате и на другите. Твърде често много хора искат да преживеят успеха на Уигълсуърт, но не искат да платят цената, която тези велики божии хора са платили. Те искат бърз моментален вид разрешение. Но Бог не дава по този начин. Той действа по начина, по който винаги е работил – съгласно истините, които е изложил в Словото Си.

Една от тези истини откриваме в 1Коринтяни 14:4 и Юда 20 стих. Бог ни е дал едно божествено свръхестествено срество за духовно назидание. И от нас зависи да се назидаваме в нашата пресвета вяра и да се молим на Святия Дух! Няма нещо, което може да замести молитвата на езици.

Слава на Бога за това свръхестествено средство да ни изгражда чрез нашата пресвета вяра! Да, ние можем да бъдем назидавани и изграждани чрез четене на Словото! Да, много могат да ни помогнат и другите видове молитви. И все пак говоренето на езици е един от основните начини, които Бог ни е дал за изграждане на нашия дух и нищо друго не може да заеме неговото място. Имаме нужда от духовно назидание, което получаваме чрез моленето на езици. В Ефесяни 3 апостол Павел също ни дава молитва към Святия Дух така че мощно да се утвърдим във вътрешния човек.

Ефесяни 3:14-16 “затова прекланям коленете си пред Отца(на нашия Господ Исус Христос), от Когото носи името си всеки род на небесата и на земята, да ви даде според богатството на славата Си да се утвърдите здраво чрез Неговия Дух във вътрешния човек…”.

Вижте, това, че сте новородени и кръстени в Духа не означава, че няма нищо друго, от което се нуждаете във вашия път с Бога. Вие винаги ще имате нуждата да получавате сила и мощ от Святия Дух във вашия вътрешен човек. И един от основните начини за това е молитвата на непознати езици.

Истина е, че трябва да познавате Словото Божие, да цитирате стиховете и да правите изповеди в съгласие с Божието Слово. Всички тези неща са важни. Но също така, вие имате нужда да се изпълвате с мощна сила чрез Святия Дух. Имате нужда от това укрепяване на духовния ви човек, защото врагът не спира да атакува вашата вяра и живота ви.

Слава на Бога, че нападенията на врага могат да бъдат осуетени когато утвърдим вътрешния си човек чрез мощта на Святия Дух! Както пише в 1Йоан 4:4, “…по-велик е този, който е във вас от този, който е в света”. А как ще се възползвате от мощната вътрешна сила и духовно назидание, които ви принадлежат? Като се молите повече на езици!

Превод: Соня Илиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.