Евангелие по Лука, глава 12-в

0

„Кръстът ви да бъде препасан1 и светилниците ви запалени;2 и бъдете сами вие прилични на човеци, които чакат господаря3 си да се върне от сватба4, за да му отворят незабавно, щом дойде и похлопа.5„ Лука 12:35, 36 Всички знаем известните притчи на Христос за „милостивия самарянин“ и „блудния син“, но дали сме готови да обърнем…

Евангелие по Лука, глава 12-в

Евангелие по Лука, глава 12-в

Кръстът ви да бъде препасан1
и светилниците ви запалени;2
и бъдете сами вие прилични на човеци, които чакат господаря3
си да се върне от сватба4,
за да му отворят незабавно, щом дойде и похлопа.5 Лука 12:35, 36

Всички знаем известните притчи на Христос за „милостивия самарянин“ и „блудния син“, но дали сме готови да обърнем подобаващо внимание и на не талкова популярните Му притчи? Или като Петър и ние бихме искали да размием отговорността за поуката на повече хора с това:
„Господи , само на нас ли казваш тази притча, или на всичките?“ (ст.41)

Няма незначителни и неактуални думи произнесени Учителя!
Притчите и алегориите Му имат за цел да превърнат учениците Му от всички времена във верни Негови служители и апостоли.
Това се отнася и за нас!
Да, да точно за нас, които сега четем тези редове.

1„Кръстът ви да бъде препасан“
Значението на „препасан“ е обратното на онази позабравена дума – „разпасан“- синоним на разпуснат, разхайтен, разюздан, недисциплиниран, небрежен, и немарлив. Тези значения още повече си подхождат към Славейковия превод на този стих от Библията, издадена през 1871 г., който звучи така: „Да бъдат чреслата ви опасани…“.
Тук „чреслата“ това са слабините, бедрата, кръста – те трябва да бъдат препасани, стегнати, дисциплинирани, а не разпасани в това разпуснато, разхайтено и разюздано общество!

Апостол Павел, изброявайки „Божието всеоръжие“, започва именно с препасването на чреслата:

Стойте препасани с истина през кръста (чреслата 1871г.) си и облечени в правдата за бронен нагръдник, и с нозе, обути с готовност чрез благовестието на мира. А освен всичко това вземете щита на вярата, с който ще можете да угасите всички огнени стрели на нечестивия. Вземете също шлема на спасението и меча на Духа, който е Божието слово. И молете се в Духа по всяко време с всякаква молитва и молба, бидейки бодри в това с неуморно постоянство и моление за всичките светии.“ Еф.4:14-18

Само прилагането на библейската „истината“ може да ни опази от покварата на времето в което живеем!

На второ място в притчата е казано „и светилниците ви запалени“! Кой не знае притчата за петте разумни и неразумни девици? Да останеш без „маслото“ и огъня на Святия Божи Дух във светилника си, означава да се слееш с „тъмнината“ на този век и с неговите дела.

Напразно ли излязохме на „видело“ или напразно сме повярвали в Христос, че да сме в тъмнина, похот и грях? Не! Ние които познахме Божията милост, истина и светлина няма да се откажем от това благословение и надежда? За това съвета към нас е да бъдем „прилични на човеци, които чакат господаря си да се върне от сватба, за да му отворят незабавно, щом дойде и похлопа.

Traits of the Effective Leader (part 3) | Bulletproof First Responder

Обърнете внимание на това „да се върне от сватба“ – става въпрос за Второто пришествие в което Христос ще се завърне със Своята невяста Църквата.

„Блажени ония слуги, чийто господар ги намери будни, когато си дойде; истина ви казвам, че ще се препаше, ще ги накара да седнат на трапезата и ще дойде да им прислужи.“ Лука 12:37

Вие ще бъдете ли на сватбената вечеря на Агнеца?
Аз възнамерявам да бъда на трапезата, за това ще стоя препасан, ще държа високо запаления светилник и търпеливо ще се взирам в тъмата, до като видя идването Му!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.