Един светия премина в Божията слава

0

Небето се обогати с още един светия. На 13 юни в Божията слава премина пастир Димитър Куличев, един от незабравимите ветерани на евангелското дело в България за 20. век.

 

Според неговите близки, приятели и сътрудници п-р Куличев беше н…

Един светия премина в Божията слава

Един светия премина в Божията слава

Един светия премина в Божията слава
Небето се обогати с още един светия. На 13 юни в Божията слава премина пастир Димитър Куличев, един от незабравимите ветерани на евангелското дело в България за 20. век.

 

Според неговите близки, приятели и сътрудници п-р Куличев беше неуморим и добросъвестен служител на Бога, който сега се радва на Божието присъствие, след като е свършил Пътя и опазил вярата.

 

Димитър Куличев е роден на 22 май 1926 година в село Розово, община Брацигово в семейството на евангелските християни Митра и Христо Куличеви. Според него самия не помни някога да е бил невярващ. На 12 години вече е прочел цялата Библия. Завършва философия във СУ "Климент Охридски". Започва работа като учител, но стилът му на преподаване не се вписва в изискванията на комунистическата власт и той напуска. Започва да работи в строителството, за да има повече време за благовестието. Още като студент започва да общува с известни пастири. 

 

Оженва се за дъщерята на известния благовестител Кочо Шопов, Руска и двамата са благословени с двама сина и една дъщеря. През 1975 година е ръкоположен за пастир в Първа евангелска църква, София. Провежда десетки съживителни събрания и постепенно започва служение като пътуващ проповедник. През 1985 година е арестуван и осъден заедно с брат си, п-р Христо Куличев заради проповядване и противопоставяне на изпратения от Държавна сигурност служител в Първа евангелска църква. След падането на комунизма започва духовна работа в затворите, която е особено плодоносна и води до покръстването на много души.

 

Според п-р Благовест Николов п-р Куличев е философ по образование, строител по професия и проповедник по призвание. Най-образованият сред строителите, който имаше едновременно дарбата да бъде духовен възстановител на църкви и заедно с това материален възстановител на църковни сгради. П-р Куличев се трудеше много на Божието дело с всички свои дарби. Ремонтирал е много църкви със собствените си ръце, влагайки безкористен труд с любов.

 

С проповедите си съдейства на Божията благодат за укрепване на нови души и църкви. Неговото служение надхвърля рамките на Съюза на съборните евангелски църкви. Той общува с вярващи от всички деноминации и е желан и търсен събеседник при библейски дискусии.

 

П-р Куличев непрекъснато чете, за да бъде актуален в своето служение и на младото поколение. Допреди 40 дни продължава да води групи за библейско изучаване. Засрамва  младите, като не пропуска семинар и конференция.

 

Той е директен, но и назидателен и внимателен. П-р Куличев сдържа емоциите си привидно, но за най-важните неща е много пламенен и силен в Духа.

 

П-р Димитър Куличев е отражение на въплътеното слово. Има дарба да общува с всички, като преодолява предразсъдъците. Той извърши Божията воля за своя живот, като посредством своите дарби и служение повлия на няколко поколения.

 

П-р Куличев изпълни на практика думите на Христос да живее не за себе си, а в служение на вярващите и църквата. Той е известен сред всички със своята мъдрост, кротост и благ характер. Успява да представи ясно, практично и всеотдайно библейските принципи.

 

Никога не си взема отпуск и не се пенсионира от служението, а продължава да проповядва и да води библейски уроци в различни църкви.

 

Пастир Куличев е автор на няколко книги, сред които "Християнски теизъм", "Къде са душите на умрелите", "Седем въпроса", "Суверенността на Всемогъщия Бог и светът, в който живеем", "Проблемите на човека и Божиите постулати. Той изхранва семейството си с работа като строител, за да не тежи на благовестието.

 

Той не се пести и щадеше, готов е да отиде в далечно селище и заради един човек, решен е да пропътува стотици километри, за да помогне.

 

П-р Куличев окуражава младите служители в годините на трудности и гонения по време на пастирите агенти. Винаги е бил до вярващите, готов да изслуша техните проблеми.

 

Младите християни в България определят пастир Куличев като свят мъж на Бога, който с готовност се отзовава за молитва и помазване, винаги е с елей в джоба, за да откликне дори и на неочаквана нужда от застъпническа молитва.

 

П-р Куличев често проповядва да обичаме враговете си с цената на собствено страдание, защото е човек, пълен със светия Дух, който знае, че живее под Божията закрила. Той уповава на милостта на Исус Христос и държи на чистите отношения. Учи млади и стари да прощават и да бъдат верни на Господа и един на друг.

 

П-р Куличев е известен и с любовта си към църквата и всички вярващи. Той е ревностен библейски учител, който приема призванието си като мисия в живота. Незабравим остава със своя индивидуален подход. Никога не осъжда, а назидава с благодат.

 

Вярващите в България го считат за велик военачалник в Христовата армия,  и са благодарни на Бога, че е бил Негов свидетел, който води младите не с думи, а с живота си, защото се е научил при нозете на Исус.

 

Няма смърт, която да е навременна, но е много ценно любимите хора да бъдат заедно на небето. П-р Куличев вече е в небесната слава, където се радва на Божието присъствие, а евангелската общност в България може да следва неговия пример на безкористно посвещение и радостно служение.

 

„Скъпоценна е пред Господа смъртта на светиите Му.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.