Един различен копнеж

0

През целите четиридесет и пет години скитане из пустинята Халев вярваше на Бога и се придържаше към обещанието Му. Бог беше обещал на Халев, че ще влезе в Обетованата земя. Но междувременно той трябваше да търпи всичкото хленчене, мърморене и оплакв…

Един различен копнеж

Един различен копнеж

Един различен копнеж
През целите четиридесет и пет години скитане из пустинята Халев вярваше на Бога и се придържаше към обещанието Му. Бог беше обещал на Халев, че ще влезе в Обетованата земя. Но междувременно той трябваше да търпи всичкото хленчене, мърморене и оплаквания на събратята си израилтяни.

 

Халев беше там, когато те се оплакваха от манната, която Бог беше осигурил, и искаха месо, както в Египет. Той беше там, когато се разбунтуваха срещу Мойсей. И той трябваше да търпи всичко това.

 

Въпреки това Халев вярваше, че Бог ще спази обещанието Си. Той успя напълно да последва Господ и да завърши добре, защото се довери на словото Му.

 

И след години на чакане и устояване на изкушението да последва тълпата, Халев беше готов да получи наградата си. На осемдесет и пет години той каза: „Сега съм толкова силен, колкото бях, когато Мойсей ме изпрати на това пътуване, и все още мога да пътувам и да се бия толкова добре, колкото можех тогава“

(Исус Навиев 14:11 NLT).

 

Някои от младите мъже в Израел вероятно са се засмели в този момент. Какво щеше да прави този осемдесет и пет годишен старец? Но Халев все още беше силен. Въпреки че тялото му остаряваше, неговият вътрешен човек се обновяваше ден след ден (вижте 2 Коринтяни 4:16).

 

Той имаше близка връзка с Бога и в резултат на това запази първата си сила. Виждаме практическите резултати от тази вътрешна сила, демонстрирани в Исус Навиев 15: „И така, на Халев беше даден град Кириат-Арба (тоест Хеврон), който беше кръстен на прародителя на Анак. Халев изгони трите групи енакити – потомците на Шешай, Ахиман и Талмай, синовете на Анак” (стихове 13–14 NLT).

 

Тук откриваме, че от всички хора, които са получили наследство в земята, само Халев е изгонил напълно врага. И той се изправи срещу някои от най-страшните врагове в цялата страна.

 

Халев беше първият съдия на Израел, който изрично поиска от Бога земята Хеврон за свое притежание. Хеврон не беше плодородна градина. Беше трудна, коварна област с мощна вражеска крепост, охранявана от най-силните мъже. Това не беше лесно задължение за Халев.

 

Тъй като беше по-възрастен, той можеше да поиска хубав, удобен парцел земя, където нямаше врагове, които да прогонва. Но Халев поиска една от най-трудните задачи. И с Божията сила успя да изгони враговете си.

 

Може би, Халев имаше и друг мотив, за да иска Хеврон. Библията ни казва, че в Хеврон Бог говори с Авраам лице в лице и му даде обещанието за земята за първи път.

 

Самото име Хеврон е описателно и означава „общение и любов“. Това беше мястото, за което Халев копнееше – и в крайна сметка го получи. Докато други евреи копнееха за Египет, Халев копнееше за Хеврон. Докато другите гледаха назад, Халев гледаше напред. Докато другите искаха да угодят на себе си, Халев искаше да угоди на Бога. Той уповаваше на Божиите обещания.

 

Ние трябва да направим същото. Трябва да помним, че Бог ще спази обещанията Си към нас.

 

Harvest.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.