ДУХОВНИЯТ ЧОВЕК -4

0

Четиво с продължение…ДУХ ДУША И ТЯЛОЧаст 4 СВЯТИЯТ ДУХ И НОВОРОЖДЕНИЕТО При новорождението човешкият дух приема Божествения живот и се съживява. Святият Дух активно извършва това дело. Святият Дух изобличава човека за грях, за правда и за съдба. Той подготвя човешкото сърце, подбуждайки го с готовност да повярва в Господ Исус Христос като в свой…

ДУХОВНИЯТ ЧОВЕК -4

ДУХОВНИЯТ ЧОВЕК -4

Четиво с продължение…
ДУХ ДУША И ТЯЛО
Част 4

СВЯТИЯТ ДУХ И НОВОРОЖДЕНИЕТО

При новорождението човешкият дух приема Божествения живот и се съживява. Святият Дух активно извършва това дело. Святият Дух изобличава човека за грях, за правда и за съдба. Той подготвя човешкото сърце, подбуждайки го с готовност да повярва в Господ Исус Христос като в свой Спасител. Делото на кръста е изпълнено от Господ Исус. Обаче Святият Дух влага това в сърцето на грешника. Ние трябва да разберем връзката между кръста на Христа и работата на Святия Дух. Святият Дух изпълнява вътре в човека онова, което вече се е изпълнило при кръста. Докато кръстът осигурява на човека нова позиция пред Бога, Святият Дух му осигурява съответния опит. Докато кръстът изпълнява „факта“ за Бога, Святият Дух дава на човека възможност да преживее този факт. Докато делото на кръста поставя човека в ново положение и му осигурява спасение, така че грешникът да има възможността да бъде спасен, чрез действието си Святият Дух открива на грешника какво е постигнато на кръста, за да може той да го приеме и придобие.

….

Вливането на силата на Святия Дух във вярващия – това може още да се нарече изпълване на вярващия със Святия Дух – е нещо, което се осъществява в духа, във вътрешния човек. Святият Дух не изпълва човешките чувства или тяло, Той изпълва човешкия дух. Не външният, а „вътрешният човек“ заяква и укрепва чрез енергията от Святия Дух. Това е много важно, защото ще се откажем да дебнем за физически белези, като потрепервания, конвулсии, падане на земята и др., когато се молим за изпълване със Святия Дух, и просто ще приемем Духа чрез вяра (Гал. 3:14).

Цитат от „ДУХОВНИЯТ ЧОВЕК“
– том втори, автор Уочман Ни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.