ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

0

trifpressrelease_300

ДО ПРЕЗИДЕНТА
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

След трагичния инцидент в Студентски град органите на властта и неправителствени организации се опитват да стигнат до най-доброто решение за предотвратяване на подобни инциденти завбъдеще. Прави чест и на Вас, че не стоите настрани от проблема, но заемате активна позиция в качеството си на Държавен глава. През последните дни чухме различни предложения, като се почне от контрол, засилена охрана и видеонаблюдение, до затваряне на баровете, дискотеките и казината, както и прекратяване на реституцията в Студентски град. Вероятно всичко това трябва да се направи. Тези мерки може и да доведат до моментно подобряване на ситуацията, но дали ще решат проблема дългосрочно? Дали засиленият контрол ще поречи на смутителите на реда и престъпността? И докога ще продължи той да е ефективен? Дали затварянето на баровете и дискотеките ще попречи на тези, които искат да посещават подобни заведения да намерят други? Или може би трябва да затворим всички подобни заведения в София?

Сам разбирате, че подобни кампанийни и рестриктивни прояви няма да разрешат казуса. Защото както обикновено, ние се опитваме да отрежем клоните, но нехаем за корена на проблема. А той не е в наличието на барове и дискотеки, а в техните клиенти. Смъртта на Стоян Балтов, за съжаление, не е изолиран случай. Зависимостта от алкохол и опиати не е проблем на изолирана групичка млади хора, а на голяма част от учениците и студентите в България. Тя е директно следствие от липсата на християнски ценности и морал сред обществото ни. Това поколение е третото по ред, възпитавано в духа на атеизъм и материализъм. То ще продължи да ражда и отглежда хора, които не се спират пред нищо, даже пред човешкия живот.

Има само един начин да запазим нашите синове и дъщери. И той е да се обърнем към традиционните за нас християнски ценности. За съжаление, това отново не може да стане чрез държавни разпоредби и закони. Основна роля тук имат Църквата и християнските неправителствени организации. Но и държавата би могла да направи нещо, за да помогне в тяхната работа.

Организацията, в която работя се стреми да подобри християнската просвета сред студентството и по този начин да помогне на много студенти да се освободят от зависимости и да прегърнат ценностна система, която да ги превърне в достойни членове на нашето общество. За съжаление, въпреки декларираната в конституцията на Р България свобода на съвестта и религията, правилниците за устройството и дейността на университетите съдържат забрана за дейността на религиозни организации на територията на университетите. Университетите продължават да отхвърлят подадената от нас ръка за помощ. Резултатът е всеобща бездуховност, аморалност и обезстойностяване на личността, а трагичният инцидент със Стоян е само върхът на айсберга. Случилото се в Студентски град най-вероятно ще продължи и завбъдеще, както показа и последвалият случай с побой над студент във Варна. Разбирам, че университетските ръководства са загрижени да не допуснат в университета организации, които нямат нищо общо с нашето християнско наследство. Но този начин на мислене и действие е непродуктивен, защото така заедно с мръсната вода изхвърляме и детето.

Затова, моля Ви в качеството Ви на Държавен глава да проучите въпроса и да ни съдействате, като апелирате за премахването на тези противоречащи на конституцията на страната текстове в университетските правилници. Вярвам, че в ситуацията в която се намираме само ангажираността на всички заинтересовани страни – държава, университетски ръководства, НПО и студенти може да помогне за това подобни трагични инциденти да се превърнат в изолирано, а не в тенденциозно явление. Аз самият съм готов да участвам в една среща – разговор по гореизложените проблеми. Нека с общи усилия вземем най-правилното решение. Заради бъдещето на България.

С уважение,

Трифон Трифонов,

Зам. нац. координатор,
Български християнски студентски съюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.