ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

trifpressrelease_300

ДО ПРЕЗИДЕНТА
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

След трагичния инцидент в Студентски град органите на властта и неправителствени организации се опитват да стигнат до най-доброто решение за предотвратяване на подобни инциденти завбъдеще. Прави чест и на Вас, че не стоите настрани от проблема, но заемате активна позиция в качеството си на Държавен глава. През последните дни чухме различни предложения, като се почне от контрол, засилена охрана и видеонаблюдение, до затваряне на баровете, дискотеките и казината, както и прекратяване на реституцията в Студентски град. Вероятно всичко това трябва да се направи. Тези мерки може и да доведат до моментно подобряване на ситуацията, но дали ще решат проблема дългосрочно? Дали засиленият контрол ще поречи на смутителите на реда и престъпността? И докога ще продължи той да е ефективен? Дали затварянето на баровете и дискотеките ще попречи на тези, които искат да посещават подобни заведения да намерят други? Или може би трябва да затворим всички подобни заведения в София?

Сам разбирате, че подобни кампанийни и рестриктивни прояви няма да разрешат казуса. Защото както обикновено, ние се опитваме да отрежем клоните, но нехаем за корена на проблема. А той не е в наличието на барове и дискотеки, а в техните клиенти. Смъртта на Стоян Балтов, за съжаление, не е изолиран случай. Зависимостта от алкохол и опиати не е проблем на изолирана групичка млади хора, а на голяма част от учениците и студентите в България. Тя е директно следствие от липсата на християнски ценности и морал сред обществото ни. Това поколение е третото по ред, възпитавано в духа на атеизъм и материализъм. То ще продължи да ражда и отглежда хора, които не се спират пред нищо, даже пред човешкия живот.

Има само един начин да запазим нашите синове и дъщери. И той е да се обърнем към традиционните за нас християнски ценности. За съжаление, това отново не може да стане чрез държавни разпоредби и закони. Основна роля тук имат Църквата и християнските неправителствени организации. Но и държавата би могла да направи нещо, за да помогне в тяхната работа.

Организацията, в която работя се стреми да подобри християнската просвета сред студентството и по този начин да помогне на много студенти да се освободят от зависимости и да прегърнат ценностна система, която да ги превърне в достойни членове на нашето общество. За съжаление, въпреки декларираната в конституцията на Р България свобода на съвестта и религията, правилниците за устройството и дейността на университетите съдържат забрана за дейността на религиозни организации на територията на университетите. Университетите продължават да отхвърлят подадената от нас ръка за помощ. Резултатът е всеобща бездуховност, аморалност и обезстойностяване на личността, а трагичният инцидент със Стоян е само върхът на айсберга. Случилото се в Студентски град най-вероятно ще продължи и завбъдеще, както показа и последвалият случай с побой над студент във Варна. Разбирам, че университетските ръководства са загрижени да не допуснат в университета организации, които нямат нищо общо с нашето християнско наследство. Но този начин на мислене и действие е непродуктивен, защото така заедно с мръсната вода изхвърляме и детето.

Затова, моля Ви в качеството Ви на Държавен глава да проучите въпроса и да ни съдействате, като апелирате за премахването на тези противоречащи на конституцията на страната текстове в университетските правилници. Вярвам, че в ситуацията в която се намираме само ангажираността на всички заинтересовани страни – държава, университетски ръководства, НПО и студенти може да помогне за това подобни трагични инциденти да се превърнат в изолирано, а не в тенденциозно явление. Аз самият съм готов да участвам в една среща – разговор по гореизложените проблеми. Нека с общи усилия вземем най-правилното решение. Заради бъдещето на България.

С уважение,

Трифон Трифонов,

Зам. нац. координатор,
Български християнски студентски съюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.