Декларация на Съвместния комитет на европейските църкви

0

Ние, членовете на Съвместния комитет на Съвета на общността на европейските епископи и Конференцията на европейските църкви, събрани в Братислава

за нашата годишна среща, призоваваме лидерите на нациите и международните общности да направят всич…

Декларация на Съвместния комитет на европейските църкви
Ние, членовете на Съвместния комитет на Съвета на общността на европейските епископи и Конференцията на европейските църкви, събрани в Братислава

за нашата годишна среща, призоваваме лидерите на нациите и международните общности да направят всичко по силите си, за да сложат край на настоящата война, която унищожава  човешки живот и причинява несметни страдания.

 

Сърцевината на християнската вяра се свежда до мир и помирение. Те са илюстрирани в живота на Исус Христос: „Исус никога не е насърчавал насилието или нетолерантността. Той открито осъди използването на сила за придобиване на власт над другите” (Fratelli Tutti 238). 

 

Христовото смирение и Неговото състрадание към страдащите бяха в центъра на Неговото служение: „Когато видя тълпите, той се смили за тях, защото те бяха тормозени и безпомощни” (Матей 9:36).

 

Религията не може да се използва като средство за оправдаване на тази война. Всички религии и ние като християни сме единни в осъждането на руската агресия, престъпленията,  които се извършват срещу народа на Украйна и богохулството, което е злоупотреба с религията в този контекст.

 

Като свидетели на големите страдания на тези, които живеят в Украйна и бягат от нея, ние призоваваме религиозните и политическите власти да участват в истински диалог и да насърчават траен мир.

 

Благодарим за огромната работа, извършена от църквите и различните НПО, както и на местните и държавни власти в съседните на Украйна страни и извън нея, които посрещат онези, които напускат домовете си и бягат от война.

 

Ние също така признаваме гласовете на руския народ, който е смел да протестира срещу нашествието и сме солидарни с тях в техните борби.

 

Ние призоваваме за продължаване на всички животоутвърждаващи начинания, които свидетелстват за любовта на Христос към нашите ближни.

 

Продължаваме да се молим за дара на мира и призоваваме всички християни да се присъединят към нас в тази молитва, като същевременно засилват усилията им за утвърждаване на стойността на живота и в активно насърчаване на помирението.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.