Северна Ирландия – католици и протестанти с ново съотношение

0

За първи път тези в Северна Ирландия (Обединеното кралство), които се самоопределят като римокатолици, превъзхождат тези, които се идентифицират като протестанти.

 

Това са последните данни от общото преброяване, публикувани този септем…

Северна Ирландия - католици и протестанти с ново съотношение
За първи път тези в Северна Ирландия (Обединеното кралство), които се самоопределят като римокатолици, превъзхождат тези, които се идентифицират като протестанти.

 

Това са последните данни от общото преброяване, публикувани този септември от Агенцията за статистика и изследвания на Северна Ирландия (NISRA) за 2021 г.

 

Според документа до 45,7% от населението на Северна Ирландия се идентифицира с католическата вяра, докато 43,5% се определят като членове на един от клоновете на протестантството (включително евангелските християни). Тези цифри показват ясен обрат спрямо съотношението преди 20 години, особено в протестантската сфера, когато 53% от населението се смяташе за протестанти.

 

В случая с католиците цифрите не се различават много: през 2001 г. те са били 44% от демографията на Северна Ирландия, според NISRA, само с една точка под това, което регистрират сега.

 

Преброяването също така показва, че 9,3% се идентифицират с други религии , а около 20% – с нито една.

 

Резултатите от преброяването допринесоха за дебата в Северна Ирландия дали да се проведе референдум за обединяване на острова, след като Brexit влезе в сила. Те съвпадат и с победата на ирландската републиканска партия Шин Фейн на последните регионални избори.

 

Защо да питаме за религията?

Агенцията за статистика и изследвания на Северна Ирландия публикува документ, обясняващ защо въпросите за религията са включени в нейното национално преброяване, заявявайки, че познаването на вярата на населението е необходимо, за да „подпомогне планирането на обществените услуги“. Включването на въпроси на религията е получило „продължаваща обществена подкрепа“ , добавят те.

 

NISRA е получила повече от 1,8 милиона отговора на своето проучване. От тях само 1,5% от анкетираните не са попълнили раздела за религиозна идентичност.

 

Като цяло институцията казва, че регистрираният процент на отговори на нейните проучвания е достигнал 97% , с пет пункта повече от 2011 г.

Източник: "Евангелски фокус"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.