Числа, глава 35

„Не осквернявайте земята, на която живеете и която Аз обичам; защото Аз, Господ, живея сред израилтяните.“ Числа 35:34 (НП) Земята е нашия дом и най-подходящото място на живеене на човечеството. Нали тъкмо заради нас хората, Бог я е създал и устроил толкова прекрасна и толкова подходяща за обитаване. Земята е и най-ясното доказателство за съществуването…

Числа, глава 35

Числа, глава 35

„Не осквернявайте земята, на която живеете и която Аз обичам; защото Аз, Господ, живея сред израилтяните.“ Числа 35:34 (НП)

Земята е нашия дом и най-подходящото място на живеене на човечеството. Нали тъкмо заради нас хората, Бог я е създал и устроил толкова прекрасна и толкова подходяща за обитаване.
Земята е и най-ясното доказателство за съществуването Бог.
Земята е най-разбираемото послание за любовта и грижата, която има Бог към нас.
Великолепната хармония на устроената земя, заложените природни ресурси осигуряващи за нашето съществуване и самовъзстановяващите се източници на енергия, вода и храна доказват, че Твореца ни е Всемъдър, Всеможещ, Всесилен и Любящ!

Още от първите стихове на Библията става ясно, че от самото начало на сътворението, земята е под особена грижа и внимание на Бог.

„В началото Бог сътвори небето и земята. А земята беше пуста и не устроена; и тъмнина покриваше бездната; и Божият Дух се носеше над водата. И Бог каза: Да бъде светлина. И стана светлина…“ Бит.1:1-3

Резултата от всичко, което Бог е сътворил и устроил е, че земята е станала едно великолепно и красиво творение, което осигурява, пази и поддържа живота в хармония с милионите разновидности на растения, риби, животни заедно с венеца на Божието творение, разумният човек.

Планетата Земя е скъпоценно Божие творение – истинско бижу на фона на милиардите по милиарди диви, необитаеми и пусти светове в космоса. Така създадената и устроена земя е добра за живеене и по Божиите стандарти:

„И Бог видя всичко, което създаде; и ето, беше твърде добро…“ Бит.1:31

Земята е и мястото, на което Бог обича да обитава!
Думата „обитава“ в този случай означава, че невидимия Бог, Който по принцип невидимо присъства на всяко място във всилината, изявява Своето присъствие и активно се намесва в живота, съдбата и историята на земята.

Не зная дали Бог е създал други планети във вселената, на които да има живот или разум, нито зная дали невидимия и неизследим Бог се изявява някъде другаде в космоса, така както на планетата Земя (Библията не ни дава и най-малък намек за това), но съм благодарен, че Той го прави именно тук на земята. Благодарен съм, че Бог и на нас ни е дал шанс тук на земята да съществуваме. Да вдишваме въздухът Му, да пием от водата Му, да се наслаждаваме на прекрасната природа и да общуваме с другите Негови творения и най-вече да имаме връзка със Създателя си. Велика чест е да бъдеш Негово творение и велико щастие е да бъдеш обект на Неговата любов!

„Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот.“ Йоан 3:16

Земята обаче и нещо повече от одобрено за добро от Бог място. В Числа 35:34 според новия превод на Българското Библейското дружество е записано:

Не осквернявайте земята, на която живеете и която Аз обичам!“

Думата „осквернявам“ означава подлагам на поругание, опетнявам, опозорявам, светотатствувам, омърсявам и развалям. Заради безотговорното поведение, греховете, алчността и войните на човеците, земята се осквернява, природата е подложена на унищожение, а самото човечеството се опорочава. Свидетели сме как земята, която Бог обича да обитава, се превръща все повече и повече в помийна яма и в място на поквара, насилие, страдание и смърт.

Знаете ли каква е реакцията на единственият Творец и Собственик на земята, когато творението му е поругано?
Бог освен съвършен Създател е и несломим защитник на онова което е създал! Когато ние човеците оскверняваме земята с идоли и насилие, когато я омърсяваме с греховете си и замърсяваме с боклуците си, смятате ли, че Твореца ще стои бездеен? Посланието към Евреите цитира пророчество изречено от старозаветния пророк Агей (2:6) и го допълва:

„Внимавайте да не презрете Този, Който говори; защото, ако онези не избегнаха наказанието, като презряха Този, Който ги предупреждаваше на земята, то колко повече не ще избегнем ние, ако се отвърнем от Този, Който предупреждава от небесата! Чийто глас разтърси тогава земята; а Който сега обеща, казвайки: „Още веднъж аз ще разтърся не само земята, но и небето“. А това „още веднъж“ означава премахването на онези неща, които се клатят като направени неща, за да останат тези, които не се клатят. Затова, понеже приемаме царство, което не се клати, нека бъдем благодарни, и така да служим угодно на Бога с благоговение и страхопочитание; защото нашият Бог е огън, който пояжда.“ Евр.12:25-29

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.