Боко Харам освободиха отвлечените мюсюлмански момичета, но задържат в плен християнка

Боко Харам освободиха отвлечените мюсюлмански момичета, но задържат в плен християнка

10.04.2018 0 By Evangelsko.info

Бойците на Боко Харам са освободили болшинството от отвлечените 110 момичета в сряда (21 март), но все още държат в плен християнка, която е отказала да се обърне към исляма.

„Аз не знам защо ни върнаха обратно, но те казаха, понеже сме деца на мюсюлмани. Едно момиче е все още с тях понеже е християнка” казва пред журналисти, Кадижа Грема, едно от освободените момичета.

Роднина на друго освободено момиче, казва, че момиче християнка е все още държана в плен понеже е отказала да се обърне към исляма. Момичетата бяха отвлечени на 19 февруари 2018 г., от държавно научно-техническо основно училище в град в северно-източна Нигерия. Около 70 момичета са били върнати в Даптчи в ранните часове на 21 март. Правителствени служители са подчертали, че властите не са плащали откуп за освобождаването им. Боко Харам и преди са извършвали целенасочени отвличалия на ученички, включително през 2014 г. в Чибок. Въпреки, че много от момичетата от Чибок бяха освободени, предполага се, че все още около 100 са държани в плен от Боко Харам. Тези, които бяха освободени твърдят, че по време на пленничеството им насилствено са обърнати към исляма и омъжени за ислямистки бойци.