Близкият изток – земя в нужда

0

Благословен да бъде Бог и Отец на нашия Господ Исус Христос, Който в Христа ни е благословил с всяко духовно благословение в небесни места; както ни е избрал в Него преди създанието на света, за да бъдем свети и без недостатък пред Него в любов (Ефе…

Близкият изток – земя в нужда

Близкият изток – земя в нужда

Близкият изток - земя в нужда
Благословен да бъде Бог и Отец на нашия Господ Исус Христос, Който в Христа ни е благословил с всяко духовно благословение в небесни места; както ни е избрал в Него преди създанието на света, за да бъдем свети и без недостатък пред Него в любов (Ефесяни 1:3,4).

 

Всички ние, които сме повярвали в Господ Исус Христос, знаем за Великото поръчение, което Той остави за Своите последователи каквито сме и ние: И рече им: Идете по целия свят и проповядвайте благовестието на всяка твар. Който повярва и се кръсти ще бъде спасен; а който не повярва, ще бъде осъден

(Марк 16:15,16).

 

Повярвах през 1991 г. и няколко месеца след това се молих за Божията воля и призив за живота ми. Бог ми говори, че ще бъда мисионер, но аз не разбирах какво точно означава това, а и тогава нямахме много достъп до мисионерски истории или книги. Тогава просто попитах Бога какво означава да бъда мисионер. Той ми говори, че иска любовта, която аз съм преживял, Неговата бащинска любов да я споделя с онези, които не Го познават.

 

Няколко години след това Господ ме въведе в пълновременно служение, като ми даде специална любов и сърце да благовествам сред мюсюлманите, първо сред турците в България, после в югоизточна Азия. Живях там няколко години, служейки сред тях, където и за пръв път срещнах мюсюлмани от цял свят, Иран, Индонезия, Малайзия. През последните няколко години живея и служа в Близкия изток. За мен е радост и голяма привилегия да служа на Господа на мисионерското поле, но не би било възможно без подкрепата на Тялото Христово:

 

И им каза: Жетвата е изобилна, а работниците – малко; затова молете се на Господаря на жетвата да изпрати работници на жетвата Си (Лука 10:2).

 

Всеки един е призован да бъде сол и светлина и да благовества Евангелието на Божията благодат! Както сме призовани да отидем, да подкрепяме, да насърчаваме, така сме и призвани да се молим за повече работници на полето. Едно от служенията ни е да призоваваме, обучаваме и изпращаме работници да служат сред мюсюлманския свят. Молитвата ни е да имаме и повече арабски християнски студенти, които да служат в Близкия изток! Срещаме доста предизвикателства, защото като цяло арабските християни, живеейки сред мюсюлманските си сънародници, са били заплашвани, угнетявани, убивани и от страх са се затворили в собствената си среда. Често в църквите има поставени доносници, които могат да предадат мисионери или новоповярвали бивши мюсюлмани. В предното училище имахме 3 арабски студенти от друга държава в Близкия изток, които имат на сърце да служат в държавата, в която и аз служа, но срещат голямо предизвикателство не само за финанси, но и за визи.

 

Наистина е стресиращо да си на мисионерското поле. Никога не знаеш дали някой няма да те предаде, че си благовествал (имах двама приятели, които бяха арестувани, бяха в затвора и след серия от разпити екстрадирани от страната). Друг брат, християнски арабин, не само е бил разпитван и измъчван, за да даде сведения за други служители, но ми разказа как с цигара е бил горен дори по очите.

 

Имаме огромна нужда от работници на жетвата. Любовта към Бога и погиващите без Него ни нуди, въпреки предизвикателствата, гоненията, страховете, липсите, нуждите, жегите, финанси, визи, здраве и много други, да отидем и да направим Бога познат сред народите! Близкият изток е разкъсван от войни, глад, безнадеждност, но Бог ги обича и иска те да познаят Пътя, Истината и Живота, защото никой не може да отиде при Отец освен чрез Исус!

 

Духовният и физически климат са сухи, както и пустинята наоколо. Наскоро, когато си бях в България, присъствах на служба, където пеехме песента “Нека да вали…” и бях толкова насърчен, че имам свободата да хваля Господа и да очаквам дъжда на Светия Дух да се излее върху нас. Беше само няколко дни след като се бях върнал в България от горещия Близък изток, където си мечтая да имам климатик, за да мога поне вечер да се наспя в жегите. Усетих се как се унасям в молитва и за страната, в която живея. За духовния дъжд, излян от Светия Дух, но и от физическия дъжд, който беше доста оскъден тази година.

 

Имаме вода веднъж на седмицата. В нашия квартал идва в сряда до към 17 ч. Това е денят за пране, чистене и за пълнене на казана, който би трябвало да ни стигне с икономии до другата седмица, когато имаме отново воден ден. Една сряда закъснях и се прибрах след като водата беше свършила и трябваше да внимавам с това, което имахме в казана на покрива. Но понеже беше сух сезон, започнахме да чуваме слухове и новини как сега правителството щяло да пуска вода само 1 път на две седмици, за да може да изкараме лятото.

 

Усетих полъха на климатика в залата и прекрасното хваление, бях си у дома в България. Наистина толкова сме благословени в нашата родина! Но продължавам да се моля за освежаване за нас като вярващи, за да носим благоуханието Христово. Нека да вали!!!

 

Спомням си един от първите пъти като се прибрах от Индия как за малко да се разплача като видях красивата ни природа, но живеейки в Близкият изток, със сух, пустинен климат, особено когато вятърът разнесе червения пустинен пясък, който изостря всяка алергия, ми липсва природата в тук в България. Но най-предизвикателното е, че и духовната обстановка е такава.

 

Трудна почва за благовестието, която понякога те обезсърчава, когато с години не виждаш плодове, но знаеш, че трябва да продължиш, защото ние сеем, но Бог е Този, който е в контрол и ни е призовал да Му служим и прави семето да расте.

 

Молитвената подкрепа е едно от нещата, което е от голяма нужда, както и посветени служители. Една от моите молитви е повече арабски християни да се посветят да служат сред мюсюлманите.

 

Подкрепете ни в молитва за повече мъже и жени на вярата, които да са готови да се посветят на Царя на царете и Господа на господарите, и да бъдат готови да изпълнят Божията воля за живота им!

 

Имам стотици приятели мюсюлмани от цял свят, с радост съм им споделил за Христос, хора, които искат да достигнат и обичат Бога, търсят Бога, но все още повечето от тях имат завеса на заблуда, която забуля сърцата им за Истината.

 

Молете се на Господаря на жетвата да изпрати работници на полето, молете се за мисионерите и за онези, които чуват Евангелието, за да повярват в Божия Син, Който стана Жертва за нашето изкупление !

 

Питайте Бога каква е вашата роля в този призив!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.