29 Януари / БИТИЕ

прочит за деня: Битие 16-19 глава НАШИ БЛИЗКИ В ЧУЖДИ ОБЯТИЯ „Тогава Сарая каза на Аврам: Поради тебе ми е тази обида. Дадох слугинята си в твоите обятия, а тя като видя, че зачена, започна да ме презира. Нека Господ съди между мене и тебе.” Битие 16:5 Замисляме ли се какви ще бъдат последствията от…

29 Януари / БИТИЕ

29 Януари / БИТИЕ

прочит за деня: Битие 16-19 глава

НАШИ БЛИЗКИ В ЧУЖДИ ОБЯТИЯ

„Тогава Сарая каза на Аврам: Поради тебе ми е тази обида. Дадох слугинята си в твоите обятия, а тя като видя, че зачена, започна да ме презира. Нека Господ съди между мене и тебе.” Битие 16:5

Замисляме ли се какви ще бъдат последствията от нашето поведение, когато насила вкарваме наши близки в чужди обятия? Сара е подтикнала съпруга си Аврам да намери решение на проблемите си в обятията на слугинята… Каква недалновидност!

„Да! – ще кажете вие – Ама къде му беше акъла и вярата на Аврам, та ще си решава проблемите със слугинята, а не със съпругата си? “ И ще бъдете прави, но само наполовина.

Много от големите ни семейни проблеми, от които страдаме и за които обвиняваме другите, започват с поводи, дадени от самите нас. Липсата на взаимност и нежност в семейството подтиква съпруга или съпругата да ги търси извън семейството. Да, това не оправдава изневерника, но не оневинява и „верния”, защото е спомогнал да бъде нарушен заветът.

Пък и какво утешение е това, другия да бъде обявен за виновен, след като е разрушено семейното гнездо?!

ИСМАИЛОВЦИ…

„И рече Авраам на Бога; Исмаил да е жив пред Тебе.“ Битие 17:18

Усещайки, че времето му изтича, Аврам дава всичко от себе си, за да се изпълни за него Божието обещание за син. И… се сдобива с наследник, но не по Божията воля!

Не може да обвиним Аврам в непостоянство – та той е чакал до 86-годишнината си! Не може и да го обвиним в недалновидност – та кой от нас би постъпил по-добре на негово място? И ето как става така, че най-доброто, което може да измисли човек – при това най-вярващият, най-търпеливо чакащият и най-добре общуващият с Бога – може да се превърне в най-големия проблем на потомството му!

Факт е, че Аврам, в когото се благославят и араби и евреи, е заложил най-голямата бомба за наследниците си, като е решил проблема си по плът, със своя ум, със своите методи и със своите сили. Днес потомците на сина му Исмаил, роденият по плът, са най-големите противници на потомците му от родения по Божията воля и по дух, Исак!

Моля се за всички нас: Господ да ни даде да разберем Неговата воля и след това да ни даде сила, за да дочакаме изпълнението й! Нека да не създаваме повече свои исмаиловци, защото със сигурност при нас те са много повече от един!!!

Румен Иванов