Bаксинационни паспорти

0

Италианското правителство прие постановление, което налага паспорт за Covid-19 на всички работници в страната, като става първата държава в Европа, прилагайки такава строга мярка.

 

23 -те милиона души, които са активни на работното мяс…

Bаксинационни паспорти

Bаксинационни паспорти

Италия въвежда ваксинационни паспорти
Италианското правителство прие постановление, което налага паспорт за Covid-19 на всички работници в страната, като става първата държава в Европа, прилагайки такава строга мярка.

 

23 -те милиона души, които са активни на работното място, ще се нуждаят от „зелен пропуск“, който доказва тяхната ваксинация, отрицателен тест или скорошно възстановяване от вируса. Той ще се прилага за работници във всички сфери, включително самонаетите.

 

Ограничението ще влезе в сила на 15 октомври и ще окаже натиск върху хората, които не са ваксинирани. Работниците и предприятията могат да бъдат глобени с до 1500 евро, ако не се приложи контрол на здравния сертификат.

 

Работниците, които отказват да спазват мярката, могат да бъдат отстранени от работа и лишени от заплата след пет дни, въпреки че не могат да бъдат уволнени.

 

Причината за решението, каза здравният министър Роберто Сперанца, е „да ни помогне да прокараме напред кампанията за ваксинация“. Около 68% от населението е напълно ваксинирано в страната.

 

От август Италия вече искаше да покаже такъв пропуск за достъп до места, свързани със спорт, култура и развлечения. Сертификатът вече е необходим и за достъп до вътрешни полети и регионални влакове.

 

Очаква се налагането на мярката на работното място да породи по-широк етичен дебат в Италия и останалата част на Европа.

 

Повече от 130 000 души са починали поради Covid-19 в Италия, която беше първата страна, пострадала от ефектите на вируса през февруари 2020 г.

 

Във Франция, където ваксинацията срещу Covid-19 е станала задължителна за здравните работници, правителството обяви, че 3000 служители са били отстранени поради неспазване на крайния срок за ваксиниране 15 септември.

 

Източник: Евангелски фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.