НИГЕРИЯ: Броят на жертвите на християни в нигерийски щат надхвърля 150

0

Съобщава се, че повече от 150 християни са били убити в щата Плато в Нигерия през първите три седмици на юни.

Според източници на “Morning Star News” фулански бойци са отговорни за убийствата.

Губернаторът на щата Плато, Кейлъб Манасе Мутванг, излезе с изявление, потвърждаващо смъртността: „Минимално оценено, през последните три седмици сме погребали не по-малко от 150 души в района на местното управление Мангу“, каза той. „И това е отделно от не по-малко от 30 000 души, разпръснати в различни лагери за вътрешно разселени лица (IDP), с които трябва да се справим сега.“

Преди две седмици съобщихме как повече от 40 християни са били убити от войнстващи фулани при набези в редица села в щата Бенуе в Нигерия през юни. И само тази седмица “Morning Star News” съобщи за още 11 убити християни в щата Плато и още 20 убити в съседния щат Тараба.

НОВИ СВЕДЕНИЯ:

Миналата седмица служители поискаха среща с презвитера на църквата в Гуанджоу в китайската провинция Гуангдонг. Те подканиха брат Хуанг Сяонин и неговата домашна църква да се присъединят към санкциите, наложени от правителството на друга църква.

Те му съобщиха, че искат той да се премести от област Паню в Гуанджоу, разпитаха го за десятъците и даренията в неговата църква и го информираха, че е сформирана работна група специално за тях.

Въпреки заплахите и тормоза им, Хуанг сподели евангелието с тях и отговори на въпросите им относно християнството. Те бяха шокирани от неговото проповядване. „Много съм [открит] относно това, в което вярвам“, каза той на служителите. „Правя това, което трябва да правя. И ще продължа да правя това, което правя, независимо от ситуацията.

Преди две седмици съобщихме как служители са влезли насила в църквата по време на събирането им на 4 юни.

МОЛИТВА И ХВАЛА:

* Молете се християните в Плато и в цяла северна и централна Нигерия да познаят Божията сила и утеха, докато са изправени пред продължаващо преследване от радикализирани бойци. Молете се за утеха за опечалените и изцеление за травматизираните.

* Молете се за край на бруталното, продължило две десетилетия преследване на християните в Нигерия.

* Благодарете на Бог за свидетелството на църквата в Гуанджоу и за смелостта на брат Хуанг да споделя евангелието с неговите гонители. Молете се за постоянство и смелост за всички членове на църквата.

(Източници: Morning Star News; ChinaAid)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.