Апел за молитва от Обединени евангелски църкви

0

Скъпи братя и сестри в Господа,

Уважаеми съработници,

 

Ръководството на Обединени евангелски църкви в България (ОЕЦ) с безпокойство следи ескалацията на напрежението през последните седмици по оста САЩ–НАТО–Украйна&ndas…

Апел за молитва от Обединени евангелски църкви

Апел за молитва от Обединени евангелски църкви

Апел за молитва от Обединени евангелски църкви
Скъпи братя и сестри в Господа,

Уважаеми съработници,

 

Ръководството на Обединени евангелски църкви в България (ОЕЦ) с безпокойство следи ескалацията на напрежението през последните седмици по оста САЩ–НАТО–Украйна–Русия и опасността от възникване на реален военен конфликт на територията на Украйна, както и около целия Черноморски район, включително и в нашата страна.

 

Всяка война по света накърнява образа на Бога в човека и причинява неимоверни страдания на безчет човешки същества. Но когато перспективата за война е непосредствено до нас и е надвиснала над народ, с който имаме вековни исторически връзки и близка култура, нашата съпричастност е предизвикана по специален начин.

 

На територията на Украйна в последното десетилетие Благовестието на Христос напредна мощно и в страната процъфтяват множество евангелски църкви. По официални данни евангелските християни там са над 1 млн. души, а страната е едно от най-успешните мисионерски полета в Европа. Не е за пренебрегване и фактът, че на територията на Украйна живеят стотици хиляди бесарабски българи, наследници на изселени по време на османското владичество наши сънародници. Дори да не се стигне до военно нахлуване, постоянната заплаха от война затормозява живота на страната, гони инвеститорите, прави неимоверно трудно дългосрочното стратегическо планиране, причинява огромен стрес на милиони мирни деца, жени и мъже, които просто искат да имат нормално и свободно настояще и бъдеще.

 

Ние вярваме, че нашата сърдечна съпричастност и искрени молитви имат отношение към това, което в крайна сметка ще се случи в непосредствено бъдеще, както и към развръзката на настоящата криза. Писанието ни увещава да се молим за управници и високопоставени, за да преминем „тих и спокоен живот“ (Първо послание на ап. Павел към Тимотей 2:2).

 

Ние сме призовани да се молим „на всяко време, с всякаква молитва и молба“ (Послание на ап. Павел към ефесяните 6:18), което означава и в тревожно време, каквото е настоящото, и с необичайни молби като тези да бъде опазен животът и свободата на милиони хора. И макар в този свят често временно да тържествува онзи, който е по-силен и с повече възможности, нашият Господ е „Цар на царете и Господ на господарите“ (Откровение 19:16) и в Неговата ръка е разрешаването на всяка ситуация.

 

С увереността, че сме в Божията ръка, каквото и да предложи непосредственото бъдеще (Послание на ап. Павел към римляните 8:38-39), Управителният съвет на ОЕЦ призовава българските евангелски християни да издигнат глас за мира в Украйна, в България, както и за всички страни от Черноморския район.

 

С братски поздрав в Христос,

 

пастир Румен Борджиев

Председател на ОЕЦ в България

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.