Числа, глава 28 Ж

0

ПРАЗНИКА ПЕТДЕСЯТНИЦА „Също и в деня на първите плодове, когато принасяте нов хлебен принос на Господа през празника на седмиците, да имате свято събрание и да не вършите никаква работа.“ Числа 28:26„Седем седмици да си отброяваш; започни да броиш седемте седмици, откакто за пръв път сложиш сърп на жетвата. И да празнуваш Празника на седмиците…

Числа, глава 28 Ж

Числа, глава 28 Ж

ПРАЗНИКА ПЕТДЕСЯТНИЦА

Също и в деня на първите плодове, когато принасяте нов хлебен принос на Господа през празника на седмиците, да имате свято събрание и да не вършите никаква работа.“ Числа 28:26
„Седем седмици да си отброяваш; започни да броиш седемте седмици, откакто за пръв път сложиш сърп на жетвата. И да празнуваш Празника на седмиците на Господа, твоя Бог, с доброволен принос от ръката си, който ще принасяш според онова, с което Господ, твоят Бог, те е благословил. Втор.16:9,10

Петдесятница е празник на радостта и благодарността за реколтата в края на сезона. Този празник се е празнувал се след празника на Пасха, като се е отброявало точно седем пълни седмици след празника на Първите плодове, когато пред Господа е бил представян първия сноп от ожънатия ечемик. Седемте пълни седмици са 49 дни и на следващия 50 ден е бил празника, от където идва и името „Петдесятница“.

И този празник е бил отложен във времето до момента в който израилтяните влизат обещаната земя и получат първите плодове от обработката на земята. Интересното е това, че след първата Пасха при излизането от Египет, точно по времето когато трябва да се празнува този празник, Господ слиза на Синайската планина (виж Изх.19 глава) , изявява се на израилтяните с „гръмове и светкавици, и гъст облак на планината, и много силен тръбен глас“ и им дава 10-те заповеди.

Празника на Петдесятница е вторият от трите „тържествени празници“, който всички евреи от мъжки пол трябвало да посрещат в Ерусалим виж Изх. 23:14–17;  34: 22–23 ;  Втор.16:16 ). Това е причината, на този празник преди близо 2000 години, когато се излива Святия Дух над апостолите в Ерусалим е има много поклонници дошли от всички краища на римската империя. (виж цялата 2 глава на Д.А.).

Изливането на Святия Дух над апостолите е било придружено от знамения подобни на тези, на които израилтяните са виждали на Синай – „шум от небето, като фученето на силен вятър“, „езици, като огнени, които се разделят“ на всеки от тях и се изпълват със Святия Дух и започват „да говорят чужди езици, според както Духът им дава способност да говорят.“ (Д.А.2:2-4)

Тези знамения събират едно голямо множество, на което апостол Петър обяснява това което се е случило, като цитира пророчеството на пророк Йоил:
И след това ще излея Духа Си върху всяка плът; и синовете ви, и дъщерите ви ще пророкуват, старците ви ще виждат сънища, юношите ви ще виждат видения също и върху слугите и върху слугините ще изливам Духа Си в онези дни…. Йоил 2:28, 29

С изливането да Святия Дух в Деня на Петдесятница последователите на Христос от уплашени ученици, които се отричат от Учителя си, се превръщат в смели апостоли, готови да жертват живота си за благовестието, а хората от тълпите, които са го следвали се съграждат в Негова Църква от новородени свише, изпълнени със Святия Дух и Неговите дарбите и плодовете.

Днес ние празнуваме Петдесятница, като сме част от Църквата, която е Невястата Христова и се покланяме на „Отца с дух и истина; защото такива иска Отец да бъдат поклонниците Му.“ (Йоан 4:25)

Ние не се страхуваме защото не сме „приели дух на робство, та да бъдем пак в страх, но сме приели Дух на осиновение, чрез Който и викаме: Авва, Отче!“ Рим.8:15

Точно тази наша вяра, опитност и позиция на „осиновение“ е променила напълно нашия предишен празничен, светски годишен кръг в ежедневно богослужение и поклонение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.