21 Февруари / ПСАЛМИ

21 Февруари / ПСАЛМИ

21.02.2021 Off By Evangelsko.info

прочит за деня: Псалми 21-23 глава

ЩЕ ЖИВЕЯ ЗАВИНАГИ!

Думите на цар Давид в 21-ви Псалм преливат от възхищение и благодарност към Бога! Не знам дали това е обичайно за царете (не познавам лично нито един цар), но познавам себе си и знам, че човек бързо свиква с доброто, с успехите и благоприятните обстоятелства, и започва да ги приема за даденост. За да останем благодарни, се налага съзнателно да поддържаме отношение на благодарност в сърцата си. Как постига това Давид? Как да приложим уроците му днес, в началото на 21 век?

  • Като си припомняме (често!) откъде сме тръгнали и какво е направил Бог за нас, за да стигнем дотук. Давид твърди, че Бог „го е предварил с благословения за блага” (ст.3) Осъзнал е, че доброто за него е било приготвено от Бога предварително и го е чакало, докато той пристигне до определения момент от живота си! Добро в аванс! Защото Бог е добър!
  • Като гледаме на миналото с очите на победители. Въпреки заплахите, предателството, преследването и стотиците битки в живота му, Давид не си припомня злото и не разказва за него. Вместо това, подчертава, че славата му е следствие от Божието избавление (ст.5). В превода CEV* на Библията се казва: „Ти си позволил [на Давид] да побеждава и така е станал известен“. Нашият Цар, Исус Христос, върви пред нас, печели битките и ни подарява победите! Славата е Негова!
  • Като се учим да разпознаваме присъствието Му, да се потапяме и да се радваме в него (ст.6). Като търсим и се наслаждаваме на близостта Му повече отколкото на земните радости.
  • Като не позволяваме на света (напр. рекламите по медиите) да ни убеждават: „Ти заслужаваш! Ти можеш всичко!” И си напомняме, че само заради „милостта на Всевишния няма да се поклатим” (ст. 7)!

Цар Давид – мъдрият, смелият, успелият израелски цар, мъжът по Божието сърце, споделя с нас тайната на щастието: Бъди благодарен! Тази тайна е надживяла вековете и мъдростта й все още е в сила. Направим ли я водеща в своя живот, ще пеем като Давид: „наистина благост и милост ще ме следват през всичките дни на живота ми и аз ще живея завинаги в дома Господен“ (Псалм 23:6)

Даниела Енчева

*Contemporary English Version