26 Февруари / БИТИЕ

26 Февруари / БИТИЕ

26.02.2021 Off By Evangelsko.info

прочит за деня: Битие 32-35 глава

БОРЕЦ „БЕЗ“ ИЛИ „С БОГА“

„А Яков каза: Няма да Те пусна, докато не ме благословиш.
А той го попита: Как ти е името?
Отговори: Яков.
А той каза: Няма да се именуваш вече Яков …
и благослови го там!“ (Битие 32:27-29)

Яков през целия си живот се е борил за надмощие. От утробата на майка си и до края на живота си се е стремял към успеха и себеутвърждаването, но обстоятелствата са били по-силни от амбицията му.

Яков не е трябвало да се роди първи, но затова пък е бил готов, съзнателно или несъзнателно, да тегли брат си назад в майчината утроба, за да го изпревари.

Не е бил достатъчно силен и космат мъжага, за да стане успешен ловец, но затова е станал пресметлив търговец, който за една паница леща си е купил първородство!

Не е бил и любимец на баща си, но се е постарал да се хареса на майка си!

Не е бил първороден, но е бил готов на всичко, за да получи благословението на първородния!

Заради всичко това и дори много повече, Яков заслужено си е носил името, което означава: „ОНЗИ, КОЙТО БЕЗ ПРАВО ЗАМЕСТВА“.

Представете си го само – преоблечен и нагласен като брат си Исав, да се представя на слепия си баща, за да получи благословението на първородния. Едва дишащия Исак го е попитал: „Ти кой си, синко?“, а Яков скрил името си и същността си „Аз съм този, КОЙТО БЕЗ ПРАВО ЗАМЕСТВА“ и безогледно е излъгал: „Аз съм онзи „КОСМАТИЯ!“ т.е. Исав. В резултат на „полученото благословение“, Яков е трябвало да бяга през глава за живота си дотогава, докато попадне на по-голям хитрец и изнудвач от него.

Знаете ли, че колкото и пресметливи, хитри и амбициозни да сме, животът ще ни поднесе неприятната изненадата с това, че има и „по-“ от нас и ще ни научи, че благословението не зависи от това „по-“, а от Бога, Който е готов да ни даде благословението Си едва когато научим урока си и изповядаме греховната си същност!

Цял живот Яков се е борил да придобие Божието благословение, но го получава едва когато честно отговаря на въпроса: „Как ти е името? Кой си ти?“ (Битие 32:27)
Сигурно не без мъка е изповядал: „Аз съм Яков – без право заместващият“. Тогава Господ променя името му и съдбата му: „Няма да се наричаш вече Яков, а Израил!“, което означава Борец с Бога, а не без Него!
…и Бог го „благослови там“!

Румен Иванов