Организирани нахлувания в църковни сгради

Организирани нахлувания в църковни сгради

16.07.2020 0 By Evangelsko.info

Ирански правителствени служители са арестували най-малко 12 християни при организирани набези в три града и са раздали сурови присъди на седем други.

Миналия вторник агенти на държавна сигурност нахлуха по време на християнско събиране в Техеран. Седемте вярващи са били арестувани с белезници,завързани очи, малтретирани и отведени; петима души са били задържани в домовете им в два близки града. Смята се, че доносник е влязъл в групата и е информирал властите.

Трима от 12-те задържани са били освободени по-късно под гаранция, но е вероятно другите девет да остават в ареста.

Миналата седмица съдът постанови строги присъди и глоби на седем новопокръстени християни, арестувани в Бушер преди година.

Четиримата мъже са получили присъда за принадлежност към група „враждебна на режима“: братята Сам и Сасан Хосрави са били осъдени на по година затвор, както и на по две години вътрешно изгнание. Хабиб Хейдари е получил присъда от една година, докато Пория Пейма е била осъдена на 91 дни. Жените – Мариам, Марян и Фатеме – са били глобени; на медицинската сестра Мариам и е забранено да работи в публичния сектор.

Християните в Иран са обезпокоени, че наскоро одобреното от парламента законодателство може да допринесе за повече арести и по-сурови присъди за религиозните малцинства. От измененията в Наказателния кодекс следва, че осъдените за „подмолна психологическа манипулация“ или „пропаганда, противоречаща на исляма“ могат да бъдат разглеждани като „секти“ – и да бъдат забранени.

* Да се помолим на Бог да даде непоколебима вяра на арестуваните и осъдени християни в Иран. Някои от тях едва наскоро повярваха в Христос: молете се да държат неотклонно надеждата, че Бог е верен (Евреи 10:23). Да се помолим и за деветимата, които остават в ареста, да бъдат освободени.

* Да се помолимза смекчаване на сърцата на иранските служители, да започнат да виждат християните като добри граждани, а не като противници.

* Да се помолим наскоро приетото от Парламента законодателство да не бъде приложено: то все още трябва да бъде одобрено от Надзорния Съвет.

(Източници: Middle East Concern; Morning Star News; сътруници на Release Int.)