Затворници заради вярата в Христос отличени с награди във Виетнам

0

Организацията за правата на човека във Виетнам наскоро обяви своите носители на наградите за правата на човека за 2023 г. Наградите бяха присъдени заедно с доклад, описващ различни и последователни нарушения и злоупотреби с човешките права на виетна…

Затворници заради вярата в Христос отличени с награди във Виетнам
Организацията за правата на човека във Виетнам наскоро обяви своите носители на наградите за правата на човека за 2023 г. Наградите бяха присъдени заедно с доклад, описващ различни и последователни нарушения и злоупотреби с човешките права на виетнамски граждани от тяхното комунистическо правителство. Двама от тримата отличени са християни, затворение за своята вяра. В тази връзка си припомняме мощния стих в Евреи 13:3: "Да помним онези, които са в окови, като вързани с тях; и онези, които страдат, както сте и вие в тялото."

 

По-долу поместваме информация за двамата виетнамци, отличени с награда.

 

Тран Ван Банг в момента е затворен в затворническия лагер Бо Ла (окръг Фу Джао, провинция Бин Дуонг). Той е на осем години затвор през май 2023 г. Банг е арестуван няколко пъти за различни дейности, докато се бори за прекратяване на религиозното преследване във Виетнам, връщане на земята на техните предци, завладяна от комунистите, и освобождаване на всички политически затворници от етническите малцинства. След като се сблъска с обвинения в пропаганда срещу държавата през март 2023 г., Банг написа: „Ако Бог ме е избрал да бъда следващият човек, който ще носи кръста, за да защити истината и правдата, тогава ще се подчиня на Божията воля.“

 

 

През май 2023 г. Ю Во Ние е осъден на четири години затвор за „злоупотреба със свободата и демократичните права за накърняване на интересите на държавата, законните права и интереси на организации, лица“ (чл. 331 от Наказателния кодекс на Виетнам). Адвокатът му съобщава, че когато е бил осъден, той е казал „Слава Богу“ и се е молил ден и нощ за мира на своята църква и семейството си. Брат Во е задържан в затворническия лагер Хуан Псуок, провинция Фу Йен.

 

Християнската организация International Christian Concern участва в подкрепата на виетнамските християни във Виетнам и тези, които бягат в други страни. Молим ви, молете се за тези мъже и техните семейства.

 

International Christian Concern

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.