Всичко за всички

0

"За всички станах всичко, за да спася мнозината…" 

                                                  &n…

Всичко за всички

Всичко за всички

Всичко за всички
"За всички станах всичко, за да спася мнозината…" 

                                                                                                     1 Коринтяни 9:19

 

Днес много хора не познават Библията. Имаше време, може би преди 30 години, когато можеше да попиташ някого дали е християнин и той щеше да каже „да“. Днес много хора или ще кажат „не“, или няма да знаят какво е да си християнин.

 

Имаше време, когато можехте да цитирате истории от Библията, като разказите за Адам и Ева или Ной и ковчега, и хората щяха да разберат какво имате предвид. Сега много от хората, които срещате, вече не са запознати с подобни истории.

 

Ето защо, когато споделяме вярата си с непознати, е важно да се адаптираме към хората, с които говорим, и да направим нещата разбираеми за тях. Не тръгвайте с предпоставката, че хората знаят за какво говорите.

 

В деня на Петдесетница Петър познаваше своята публика. Много от хората в тълпата, към която той се обърна, бяха свидетели на разпъването на Господ Исус. Сигурни имаше някои, които буквално изиграха роля в действителното разпъване на Исус. Петър цитира много стихове от Писанието, защото публиката му беше предимно от евреи и познаваше Писанието.

 

За разлика от тогава, днес хората са по-скоро като онези, с които Павел говори на Марсовия хълм в Атина. Павел каза: „Мъже атиняни, виждам, че във всичко сте много религиозни; защото, докато минавах и разглеждах обектите на вашето поклонение, намерих дори олтар с този надпис: на непознатия бог. И тъй, Този, на когото се покланяте, без да знаете, Него ви проповядвам” (Деяния 17:22–23 NKJV).

 

Посланието на Павел беше доста различно по структура от посланието на Петър. Петър говореше пред библейски грамотна публика, докато Павел говореше пред слушатели, които не бяха запознати с Библията.

 

Ето защо е добра идея да опознаете хората, с които говорите. Споделянето на Евангелието е диалог, а не монолог. Започнете със състрадание към ближните, с които споделяте Благата вест, защото хората не се интересуват колко знаете, докато не разберат колко ви е грижа за тях и за спасението на душите им за вечността.

 

Източник: Harvest ORG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.