В американския Конгрес няма нито един атеист. Протестантите са мнозинство

0

congr_thumb[1]

57% от 112 члена на Конгреса на САЩ са протестанти, 24% – католици, а 5 депутати са православни и четирима от тях са членове на Републиканската партия. Силно непропорционално представителство в Конгреса имат евреите, пресвитерианците и мормоните. Няма нито един атеист член на Конгреса .

Сред всички американци, протестантите от различни вероизповедания съставляват 51.3%, а в 112-тия конгрес (Камарата на представителите + Сената), представляват 56,8% (или 304 депутати от 535). Малко повече в Конгреса на САЩ от своя дял от населението са и католиците: 29,2% (156 души) в сравнение с 23.9% от населението. Пресвитерианците представляват само 2,7% от населението на САЩ, но и в двете камари са 8,4% (45 души). Също несъразмерно представени са и англиканите – 7,7% от конгресмените с дял от населението от 1,5%. Мормоните имат цели 2.8% (15 конгресмени) със само 1,7% от населението.

Сред шампионите по непропорционално представяне в Конгреса са изповядващите юдаистката религия. Евреите в САЩ са 1,7% от населението, но в Конгреса, те имат 7,3% (39 души). И в този случай, както и през предходните десетилетия, евреите конгресмени са почти изцяло членовете на Демократическата партия на САЩ. Сред членовете на Конгреса от Републиканската партия е бил регистриран само един евреин.

За разлика от евреите, православните депутати са мажоритарно членове на Републиканската партия (4-ма души от 5).

Както винаги до сега, протестантите преобладават сред републиканците – 68,5% от всички конгресмени, а при демократите са – 43,1%. Католиците са повече между демократите – 34,1% в сравнение с 24,9% за републиканците. Мюсюлманите и будистите са членове на Демократическата партия (2 и 3, съответно).

С всеки следващи избори, Конгресът на САЩ става все по-малко протестантски. Например, през 1961 г. те възлизат на 74,1% от всички конгресмени, а католиците са 18,8%. През същия период се е увеличил драстично броя на мормоните – повече от 2 пъти: от 7 на 15 конгресмени и на евреите повече от 3 пъти (от 12 до 39).

Както и преди, в Камарата на представителите и Сената не са представени атеистите, въпреки факта че техният дял от американците е 16%. Това не е изненадващо: 61% от американците вярват, че конгресмените трябва да бъдат “силно религиозни хора.” Освен това, сред белите евангелисти това становище се подържа от 83%, а сред чернокожите протестанти от 71%. Дори 15% от атеистите казват, че членове на Конгреса трябва да са вярващи.

Личните вероизповедания на всеки конгресмен и членството му може да се види тук.

Религиозна непропорционалност в представянето се наблюдава и при президентите на САЩ. Например, католик е само 1 президент (Джон Кенеди). Дори и квакерите сред президентите, които са 70 пъти по-малко от католиците, имат двама (Ричард Никсън и Хърбърт Хувър). Най-много президенти са били сред представителите на Епископалната църква – 11 (последният от тях е Джордж Буш-старши), както и от Презвитерианската църква – 8 души (последният – Роналд Рейгън). Барак Обама е известно, че принадлежи към Организацията на обединените християнски църкви. Последователите на това протестантско реформистко течение в страната са само около 1 милион.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.